Robin Hund ropar ett hej

Robin Hund och hans glada orkester är ute med ett nytt album, Alla ropar hej. Det är den populära duons femte album och har samma fyndigt humoristiska grepp som de tidigare albumen.

DUO. Tomas Järvinen och Henrik Strand som utgör duon Robin Hund och hans glada orkester är ute med sitt femte album.

Trallvänliga låtar med svängiga melodier som det går att nynna med i redan första gången man hör dem. Det nya albumet av duon Robin Hund och Bob Katt fortsätter på den inslagna vägen och levererar 40 minuter rytmisk musik för de yngsta.

Låten Alla ropar ett hej, som också är titellåt, är en bra inledning på ett album av Robin Hund hans glada orkester. Duon består av Tomas Järvinen, Robin Hund, och av Henrik Strang, Bob Katt. Allting börjar med hej, sjunger de medryckande, och ordet hej är tacksamt att rimma på.

Robin Hund och hans glada orkester

Album: Hundar & katter 2012, Med dunder & brak 2013, Kaikki mukaan hyppimään 2014, Sju dagar tills tomten kommer 2014, Händerna upp i luften 2015 och Alla ropar hej! 2017. Har också gett ut sago-CD:n Berättelser om en Hund och en Katt 2014 och Berättelser om hundar och katter 2016.

Duo: Robin Hund & Hans glada orkester är oftast en duo; Robin Hund, Tomas Järvinen, och Bob Katt, Henrik Strang. Tomas är kulturproducent, magister i konstförvaltning och jobbar som verksamhetsledare vid Finlands Svenska Ungdomsförbund. Henrik är klasslärare och musiker. Bägge har musicerat i 20 år.

Alla ropar hej!: Producent är Janne Hyöty, utgivare Pro Culturae rf och elektronisk distributör Imusician ltd.

Låtskrivaren Tomas Järvinen har en förmåga att skriva texter ur små barns synvinkel på ett språk som är rakt och enkelt med samtidigt har en annan dimension, där den lite äldre lyssnaren hör de fyndiga ordvändningarna. Enkla rim till okomplicerad tonsättning ger flyt.

Bekant

Bland de tretton låtarna på albumet finns teman som alla barn kan känna igen sig i. Alla drömmer väl någon gång om att vara en superhjälte och alla barn har födelsedag och de flesta barn gillar godis och vill ha mera, fastän mamma skulle säga nej. Lite prutthumor går också alltid hem hos barn. Och sådan finns det en hel del av också på det här albumet.

Alla låtar är som små berättelser. Man får lära känna mjukisdjuret Elefanten Per som har oanade egenskaper, följa med till stranden och på segeltur och ut i pulkabacken där det är fart och fläng.

Sång blandat med prat ger en variation när Robin Hund och Bob Katt kommenterar och pratar med varandra mellan varven. Och det finns ett budskap invävt lite här och där, fastän låtarna vid en första genomlyssning mest är underhållning. Vi är alla superhjältar just som vi är, på vårt egna sätt, alltså, avslutar duon låten Superhjälte. I Ge inte upp får barnen veta att de alltid har en vän i Robin Hund fastän de annars skulle ha en dålig dag. Ge inte upp, tänk på allt det roliga sen.

Som vanligt är det Tomas Järvinen som skrivit både text och musik till alla låtar. Förutom Robin Hund och Bob Katt sjunger en barnkör med på albumet.

ANDRA LÄSER