En ovanligt lugn sommar

Ida-Maria Sola är Borgåbördig psykolog, bosatt i Åbo..

10.07.2020 06:15
Förra helgen borde Åbo ha varit fyllt till bredden av fest, ungdom och förväntan. Men det blev ingen Ruisrock i år och det konstiga var att ingen egentligen verkade sakna festivalen. I stället kändes det som att alla drog en suck av lättnad. Jag trodde aldrig i mars att jag i juli skulle säga att detta är en otroligt skön sommar, men den verklighet vi lever i just nu har visat sig vara väldigt välkommen för många i min umgängeskrets. Aldrig förr har så många av mina vänner varit utan sommarjobb, aldrig har så många befunnit sig i Åbo och Finland över sommaren. Aldrig har vi förbrukat så lite och läst så mycket. Och allt detta har gjort oss väldigt gott.
De av mina vänner som ännu i maj oroade sig över att de inte fått jobb har nu efter veckor av ledighet suckat av lättnad. Jag har inte hört en enda klaga över sin lediga tid, i stället har det hörts förvånade utrop. ”Jag förstod inte hur mycket jag verkligen behövde vara ledig den här sommaren”, ”Varför har vi inte värderat ledig tid högre förr?”.
Det har visat sig att många uppskattat den påtvingade semestern mycket mer än vad de trodde att de skulle göra. Det är som om ett länge efterlängtat lugn lagt sig. Det skönaste har kanske varit att det härjande viruset tagit prestationsångesten från mångas axlar. Behovet av att resa, ha ett spännande och rörligt liv, att uppleva så mycket som man bara hinner på en semestervecka har i stort sett fallit bort. I stället har folk sett avslappnade ut, och berättat att de tillbringat mer tid med sin familj sen barndomen, att de sovit mer, ätit godare och tränat oftare.

ANDRA LÄSER