Baren har varit byns hjärta

Dörren till Isnäs baren har öppnats varje dag året om, utom under juldagarna. Men klockan åtta på onsdagskvällen stängde Toni och Börje Aspholm för gott och Isnäsborna väntar nu med spänning på besked om fortsättningen.

SLUTET PÅ EN EPOK. Toni och Börje Aspholm har stått i sin bar i 43 år och nu stänger de för gott.
Birgitta Ehrstén
30.11.2016 14:02 UPPDATERAD 30.11.2016 14:03
Isnäs baren är byns hjärta och därför är det klart att stängningen vållat oro. Ett visst lugn råder ändå sista dagen, ryktet att det finns en plan för framtiden har bekräftats.
– Jo, vi har förhandlat med en ny ägare om en fortsättning. Men vi kan inte berätta med vem, för den nya ägaren vill vara anonym, bekräftar Toni och Börje Aspholm.
Att den nya ägaren kommer att förnya konceptet berättar de ändå.
– Det är bra med en förnyelse, vi har förstått att den nya ägaren eventuellt ska servera mat.

Viktig samlingspunkt

Den sista öppethållningsdagen bjuder de alla på kaffe och kaka och det är många som kommer in. Efter över fyrtio år bakom disk har det skapats många stamkundsförhållanden och nu passar folk på att kramas och överräcka tackpresenter.
Det är bra med en förnyelse, vi har förstått att den nya ägaren eventuellt ska servera mat.
– Baren har varit den viktigaste samlingspunkten i byn. Här har man kunnat samlas och prata om dagsaktuella saker, och kanske skvallra lite, säger Ebba Kristjankroon och Maj Granberg.
TACK OCH HEJ. Ebba Kristjankroon och Maj Granberg tackar Toni och Börje Aspholm för åren som gått.
De har varit på sin dagspromenad och som vanligt vikt in för en kopp kaffe. Hur det ska bli då baren stängs vet de inte, men antar att det måste bli kaffe hemma hos varandra, för samlas vill man.

Världsförbättrarna

Den lilla barens ena hörn har som vanligt ockuperats av en samling herrar. Det är "Gubbdagiset" som den här gången består av Jan-Erik Alm, Nils Maukkonen, Lars Bäcklund, Kjell Westerlund, Stefan Suominen, Karl-Erik Nyman och Göran Nyholm.
I dag avhandlar de frågan om skolbarnens allt sämre kunskaper bland annat i matematik. Det är ett ämne som inte väcker lika mycket känslor som vissa andra.
– Vissa diskussionsämnen har nog lett till att en del stigit upp och marschat ut. Tagit på näsan helt enkelt, skrattar de och tillägger att alla nog kommit på nytt trots det.
Sådana känsliga ämnen är till exempel flyktingfrågan, men visst kan det bränna till när man ska utreda årtal för en del händelser, som till exempel när korna försvann från en av de lokala gårdarna, vem som släkt med vem och annat som kräver efterforskningar.
Det är viktigt att kunna samlas, annars sitter alla ensamma hemma för sig själva. Här har vi kunnat träffas, resonera och skvallra om allt möjligt.
Allt är på skrot i välden, men vi gör vårt bästa för att förbättra den, intygar herrarna som redan sett sig om efter en ny samlingsplats. De ska samlas måndagar och fredagar klockan tio i klubbhuset vid idrottsplanen och själva koka sitt kaffe.
– Det är viktigt att kunna samlas, annars sitter alla ensamma hemma för sig själva. Här har vi kunnat träffas, resonera och skvallra om allt möjligt.
På frågan var alla fruar är ger de varierande svar, men verkar rätt överens om att det är bra att få "vara i lugn och ro" en stund under dagen.
GUBBDAGIS. Jan-Erik Alm, Nils Maukkonen, Lars Bäcklund, Kjell Westerlund, Stefan Suominen, Karl-Erik Nyman och Göran Nyholm har själva döpt sitt sällskap till "Gubbdagis".

Ett helt liv med kunder

Toni och Börje Aspholm har hört många historier här under de årtionden kunderna fyllt i tipskuponger, spelat på automaterna, tagit en kaffe eller en öl. Men nu är det dags att tömma lokalen, sätta upp en lapp om att baren är stängd och hitta en ny dagsrytm.
Helt lätt kommer det kanske inte att bli, för de medger båda att baren varit en livsstil. De har jobbat utan semestrar och ledigheter och hit har de kommit även om de haft sin trogna inhoppare Maj-Len Blomqvist på plats.
– Det har blivit så att man satt sig här för att prata bort en stund, även om det inte skulle ha behövts. Men nu blir det väl korsord och handarbeten i stället, säger Toni Aspholm men medger att det finns en plan.
– Vi kommer att sälja godis på marknader och torg i fortsättningen, och så blir det nog fullt upp med skötsel av barnbarn och annat.

ANDRA LÄSER