Poppelborna protesterade mot stängning

Trots att demonstrationen kunde höras ett kvarter bort var stämningen god när såväl frivilligarbetare som asylsökande protesterade mot stängningen.

BUDSKAP. Hiba Kadhim, som talar i megafonen, vill helst stanna kvar i Borgå tillsammans med sin familj.
Max Nyberg
26.10.2016 19:04 UPPDATERAD 27.10.2016 10:05
Ljudnivån var stundvis tillräckligt hög för att höras i stadsparken - för att inte tala om inne på fullmäktigemötet på stadshuset - när onsdagskvällens demonstration mot flyktingboendet Poppels stängning väl körde i gång.
Tillställningen lockade ett sextiotal demonstranter till torget där polisen följde med på lämpligt avstånd.

Migris beslut

Tidigare har Röda Korset, med understöd av bland annat Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula, vädjat om att Poppel i Borgå skulle få tilläggstid, eftersom så många av de 109 personer som ännu bor kvar fortfarande väntar på besked om sin framtid.
Migri håller ändå fast vid sitt beslut om att Poppel ska stängas, och det rätt så snart.
För att fästa uppmärksamhet vid det omänskliga i beslutet arrangerade frivilligarbetare demonstrationen utanför stadshuset lämpligt till fullmäktiges sammanträde. Man vill belysa det sorgliga faktum att barn efter ett års väntan rivs upp från sina skolor, att vårdkedjor bryts och att många nya vänskaper med Borgåbor bryts. Kontakter som kunde hjälpa flyktingarna att integreras i samhället.
Demonstranterna använde sig av en megafon för att få ut budskapet. En av talarna, irakiskan Hiba Kadhim, talade också om det tragiska i att först rota sig och sedan tvingas lämna en stad man trivs i. När hon har talat klart berättar hon för Östnyland att hon, hennes man och deras tre flickor snart tvingas flytta.
– Borgå är ett så fint ställe, och vi trivs här. Borgåborna har varit så generösa. Det var svårt att tro det när vi vaknade upp en morgon och fick beskedet att vi efter ett år måste flytta igen.
Kadhim, som var läkare hemma i Irak, säger att deras tre flickor försökt ta det med ro.
– Men man märker på dem att de inte gör det. Barn försöker vara starka.

Politiker deltog

En av de demonstrerande frivilligarbetarna, Hanna Backända, säger för sin del att alla förstår att det inte är Borgås beslut, men att man med demonstrationen åtminstone hoppas på ett starkare ställningstagande från Borgå stad.
– Vi vet att det inte är i deras händer. Jag tror också att många Borgåbor känner som vi som demonstrerar här. Det har gått lugnt till, och de flyktingar som kommit har hittat ett bra hem här. Man kunde åtminstone låta dem bo kvar tills de får besked om huruvida de får stanna.
Några fullmäktigeledamöter kom också ut till demonstranterna, däribland Jaakko Jalonen (SDP) som sade att de nog ser dem.
– Och ni ska visa att ni finns, sade han i megafonen med påföljden att hela skaran började skandera "Vi finns här!"
När fullmäktigemötet tar slut står också Jari Oksanen (Gröna) och följer med demonstrationen. Han säger spontant att det hela är tragiskt, men konstaterar i samma andetag att det inte finns mycket som staden kan göra.
– Det är Migris beslut. Och hur skulle ett starkare ställningstagande se ut? Man kan bara hoppas på att de som får positivt beslut kan flytta tillbaka till Borgå sedan.

ANDRA LÄSER