Scenframgång för killar från Karijärvi

Elva killar från flyktingförläggningen i Karijärvi utanför Borgå premierades i helgen med det största stipendiet på 1 500 euro vid Ung Kulturs teatermönstring Teatris i Vasa. Pjäsen Kirjeitä, brev, rörde publiken till tårarna.

KARIS POJKAR. Karis Bächecha, killarna från flyktingförläggningen i Karijärvi, har döpt sin teatergrupp efter ordet för pojkar på afghanska språket dhari, det vill säga <i>bächecha</i>.
"Jag minns inte när jag skulle ha gråtit över världens ondska och godhet på samma gång". Det var en av publikkommentarerna som regissören Sanna-Kaisa Hjorth fick ta del av efter att Karis Bächecha, kort för pojkarna från Karijärvi på afghanska språket dhari, framfört pjäsen Kirjeitä, brev, i Vasa i helgen.
– Det är en väldigt lugn och koncentrerad pjäs som rör sig kring teman som är viktiga för pojkarna. Det handlar om saknad, beröring, närhet, kärlek och resa, om känslor och om tankar som lyfts fram och bildar en collage-aktig helhet.
Hjorth jobbar som ledare på mottagningscentret i Karijävi men är utbildad dramapedagog, och ganska snart efter att pojkarna i slutet av november landade utanför Borgå startade hon upp en liten dramagrupp. Starten gick med en festlig liten gruppkoreografi som visades på Karijärvi inför en förtjust publik. Det gav mersmak och då Hjorth noterade att det i Borgå ordnas uttagningar till Ung Kulturs Teatrisevenemang, kändes det naturligt att fortsätta arbeta med dramat som medel.
– Vi byggde vidare på föreställningen eftersom killarna ville det.

Gemensamt bygge

En central utgångspunkt för pjäsarbetet ligger språket. Sanna-Kaisa Hjorth och Karis-killarna har inget gemensamt språk och själva processen att bygga upp föreställningen inleddes med att, på olika sätt, försöka överbygga språkbarriären. Den slutgiltiga pjäsen Kirjeitä har Hjorth och de elva afghanska killarna byggt upp tillsammans över en och en halv månad, och den går på finska, engelska och dhari.
– Föreställningen ser ut som pojkarna själva, säger hon.
Killarna läser på olika sätt upp små brev som de skrivit – bland annat spelar de musik och de rappar. Pjäsen är poetisk till sin utformning och är en hälsning till familj, till vänner, till okända och till Gud, och samtidigt en önskan från den här stunden till framtiden. Skeendena rullas upp i ett långsamt tempo, för att emellanåt stanna upp helt och ge plats för publiken att reflektera över det som spelas upp på scenen.
Föreställningen ser ut som pojkarna själva.

Rörande pjäs

Att pjäsen berörde stod snabbt klart, men så är den också samtidigt en hälsning till åskådarna.
– Folk hade tårar i ögonen och Jaana Saarela, Teatris-evenemangets konstnärliga ledare, satt och grät både under och efter föreställningen, berättar Sanna-Kaisa Hjorth.
Följdriktigt belönades Karis Bächeha med arrangören Ung Kulturs största stipendium på 1 500 euro – en enorm grej både för killarna på scenen och för de övriga minderåriga asylsökande från Karijärvi som rest med buss från Borgå för att heja på sina kompisar.
Folk hade tårar i ögonen.

Större scener?

Pjäsen har tidigare i vår visats för elever i Linnankosken lukio och Albert Edelfeltin koulu, och efter helgens framgångar finns det hopp om att Karis-grabbarna ska visas flera gånger, på lokala scener men möjligen också på annat håll.
– Det finns hopp om att vi får ge föreställningen i samband med Tammerfors teatersommar och eventuellt också på någon större teater i Helsingfors, säger Sanna-Kaisa Hjorth.

Teatris

Det nationella Teatris-evenemanget ordnades i Vasa 27–29 maj.
Under två dagar uppfördes 54 föreställningar från hela Finland, i allt från talteater till musik- och dansteater.
Sammanlagt deltog
1 000
unga skådespelare.
Karis Bächeha med föreställningen Kirjeitä fick ett stipendium på 1 500 euro, Porvoon Lapsiteatteri med föreställningen Taikanaksutin tilldelades ett hedersomnämnande.
Totalt deltog 54 grupper i mönstring, och med på helgens Teatrisevenemang i Vasa var också Porvoon Lapsiteatteris pjäs Taikanaksutin. Teatris avslutades med en fest på Vasa Arenan där både Karis Bächecha och Porvoon Lapsiteatteri fick uppträda med utdrag ur sina respektive pjäser.