Ostadigt väder utlovas en vecka framåt – inga värmeböljor på kommande

Inga nya värmeböljor utlovas av Hannu Valta, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.

– Vädret hålls ostadigt åtminstone till mitten av nästa vecka. Efter det är prognoserna mer osäkra, säger Hannu Valta, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.

På onsdagen drar ett lågtryck in över södra Finland som för med sig regn och åska.

–  Redan på onsdagsmorgonen har det förekommit åskskurar i södra och sydvästra Finland, säger Hannu Valta, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.

Valta säger att det inte är ett stort, enhetligt regnområde, utan det rör sig i mindre skurar. Det betyder att södra Finland kommer se fler regnskurar under dagen.

Regnområdet rör sig norrut. På onsdagskvällen väntas regnområdet befinna sig i landets mellersta delar, och där stannar det också på torsdag.

–  Österbotten nås sannolikt av regnområdet på onsdagskvällen eller natten till torsdag, säger Valta.

Ännu på onsdagen kan temperaturen stiga till cirka 30 grader i landets mellersta delar, medan det i söder väntas bli kring 20 grader.

–  Lokalt kan det också på torsdag förekomma temperaturer på omkring 25 grader. Men från fredag framåt ser det ut att stanna vid cirka 20 grader.

Ostadigt väder väntas

På fredag väntas också kraftiga regnskurar i södra Finland. Valta konstaterar att inga fler värmeböljor är inom synhåll och att vädret blir ostadigt.

–  Vädret hålls ostadigt åtminstone till mitten av nästa vecka. Efter det är prognoserna mer osäkra.

Valta säger ändå att man inte behöver misströsta – sommaren är ännu inte över.

–  Augusti är knappt här och hittills utlovas ostadigt väder endast för drygt en vecka framåt, säger han.