Svenska regeringskrisen är temat på Club Fakta

Vi tror gärna att vi är så lika i Finland och Sverige. Men då det gäller politiken verkar skillnaderna vara stora. Professor Åsa von Schoultz säger att svenska politiker har svårt att samarbeta med varandra.

REGERINGSKRIS. Professorn Åsa von Schoultz säger att vad som helst kan hända inom svensk politik. Trots det tror hon på att en lösning till regeringskrisen kommer att hittas.
Niklas Grönholm
26.11.2018 11:08
Sverige är fortfarande utan regering även om det är över två månader sen riksdagsvalet. Både socialdemokraternas Stefan Löfven, moderaternas Ulf Kristersson och centerns Annie Lööf har misslyckats med att bilda ny regering. Sverige ser i dag ut att stå långt ifrån en lösning.
Frågan om vad är det som gått i baklås i svensk politik ligger som grund i för diskussionerna på Akan den 3 december där Hbl:s korrespondent i Stockholm Jan–Erik Andelin diskuterar med Åsa von Schoultz, professor i statvetenskap vid Helsingfors universitet.

Långt ifrån varandra

Trots att situationen för att få en ny regering ser besvärlig ut, är von Schoultz optimistisk om att en lösning till regeringskrisen kommer att hittas.
– Det främsta problemet är att partierna i Sverige inte vet hur de ska reagera efter valet, situationen är både ny och främmande.
Sverige har en lång tradition av blockpolitik vilket innebär att partierna inte kan samarbeta på grund av att de ligger så långt ifrån varandra på partispektrumet. Här skiljer sig Finlands och Sveriges politik stort från varandra.
– I Sverige har innehållet i politiken en stor skillnad, vilket betyder att man inte kan samarbeta med alla då man är av olika åsikter.
I Finland har vi tydligt personval. Här kan partier samarbeta med varandra även om det vore ett populistiskt parti som Sannfinländarna. I Sverige är ett sådant samarbete otänkbart vilket är grunden till den rådande krisen.
– De svenska partierna vill hålla fast vid sina traditioner. Men någon måste ge vika, även om det innebär samarbete med Sverigedemokraterna, säger von Schoultz.

Är den finska modellen bättre?

Det finns både för och nackdelar med bägge systemen. I Finland har vi personval vilket innebär att väljarna inte har lika stort inflytande i politiken som väljarna i Sverige.
Enligt von Schoultz har det svenska systemet med blockpolitik varit bra, även om det inte fungerar längre. Hon påpekar att mycket beror på hur man ser på saken - om man betonar väljarna eller partierna.
– Politiken i Sverige har varit tydligare för väljarna. Det finska systemet kan ses som stabilare men väljarna har mindre inflytande.
Trots att både Löfven och Kristersson inte lyckats bilda en regering, tror von Schoultz inte på att det blir ett extra val.
– Jag är optimistisk att de förr eller senare kommer att hitta en lösning. Partierna ser ingen nytta med att ordna extraval och så är det dessutom väldigt dyrt.

Vad har gått i baklås i svensk politik?

Måndagen den 3 december klockan 18:30.
I Borgå folkakademi, tegelhuset.
Hbl:s korrespondent i Stockholm Jan–Erik Andelin diskuterar med Åsa von Schoultz, professor i statvetenskap vid Helsingfors universitet.
Thomas Antas fungerar som diskussionsledare.
Fritt inträde.

ANDRA LÄSER