Fjorton julhem öppnar sina dörrar i Lovisa: "Det ska bli varmt och stämningsfullt"

Julevenemanget Traditionella julhem gör comeback efter ett års coronapaus. Föreningen Lovisa historiska hus har tagit evenemanget som tidigare arrangerades av Lovisa stad under sina vingar.

Evenemanget Traditionella julhem återvänder till Lovisa i år.
Trots bytet av arrangör så kommer evenemanget att vara sig likt. I år öppnar 14 julhem sina dörrar under den första helgen i december.
– I år har vi hela sex nya julhem som deltar i evenemanget. Det lär bli en fullpackad helg om man vill se dem alla, säger Nina Wiklund, ordförande för Lovisa historiska hus (LHH).
Evenemanget har en hel del gemensamt med LHH: Under Traditionella julhem handlar det också om att husägare som bor i gamla historiska hus öppnar sina dörrar för allmänheten.
– Skillnaden är främst att det här evenemanget ger de julgalnaste bland oss en chans att dela med sig av sin julglädje, säger Wiklund med ett skratt.
När man besöker julhemmen kommer man att stöta på olika upplevelser.
– Alla firar julen på lite olika sätt och det återspeglas också under evenemanget. En del kanske bjuder på något gott, andra kanske ordnar en musikföreställning. Varje besök kommer att vara unikt på något sätt, säger Wiklund.

Bråda tider

Förberedelserna inför evenemanget börjar redan i november.
– För många kan det kännas lite galet att man börjar julpynta redan i november, men allt ska stå klart redan i början av december. Man måste verkligen älska julen för att ha dekorationerna uppe så länge, säger Wiklund.
Hon erkänner att dekorationerna nog kommer ner rätt så snabbt efter att julen är över, men överlag njuter hon av att planera och sätta allt i ordning.
– I grund och botten handlar det om att folk ska få komma in i ett varmt och stämningsfullt hem. Så länge man har julkänslan inombords så känns det egentligen aldrig stressigt. Det är inte meningen att vi ska försöka visa upp "perfekta" hem, för det finns inga sådana, säger Wiklund.
Evenemanget arrangeras under den första helgen i december, lördagen den 4 och söndagen den 5 december klockan 10-17 . Evenemanget har gratis inträde. Alla julhem kommer att presenteras under november månad.
ANDRA LÄSER