Akilles sprinterkvartett siktar på historisk medalj

Segerreceptet bakom en lyckad stafett? Greja växlingarna. Om Akilles unga herrkvartett lyckas med det kan Akilles få sin första FM-medalj på seniornivå sedan 2008.

MEDALJ I SIKTE? Borgå Akilles herrlag i den korta (4x100 m) stafetten består av Lauri Tuomilehto, Victor Fagerholm, Viktor Kantele och Willem Kajander. Alla är ute efter sina första medaljer på seniornivå och samtidigt Akilles alla tiders första seniorstafettmedalj.
27 juli 2008 tog Johan Meriluoto (tresteg) FM-silver och Annika Rikberg (800 m) FM-brons åt Borgå Akilles i Tammerfors. Sedan dess har det blivit ett femtiotal medaljer i diverse junior-FM, men inga i seniorklasser.
På lördag kan allt ändras.
Borgå Akilles herrlag med Viktor Kantele, Willem Kajander, Victor Fagerholm och Lauri Tuomilehto har nämligen alla tiders chans att medalj på den korta släta stafetten. Med 20-åriga Fagerholm som äldsta och 17-åriga Tuomilehto som yngsta medlem har Akilles klarat 4x100 meter på 41,74 i år.
Toppnoteringen kom i regionmästerskapen då Akilles putsade prisbordet framför näsan på förhandsfavoriterna.
– De två första växlingarna var bra i regionmästerskapen. Vad som annars gick bra är svårt att säga, säger Kajander.
– Det handlar mer om att göra färre fel, säger Fagerholm.
Kajander och Fagerholm har löpt stafetter tillsammans sedan många år tillbaka – både i Akillesdressen och i Stafettkarnevalen – och träning med tanke på stafett-FM har hört till säsongens huvudmål sedan träningslägret i Teneriffa i februari. Enligt sprintrarna själv och tränaren Lars Fagerholm känns paketet rätt så färdigt inför FM-helgen, men det finns ännu saker att förbättra.
– Vi kan ta bort två tiondelar från växlingarna och om alla löper bra kan vi ta bort en halv sekund, säger Kajander och får medhåll av tränaren.
Tränaren Fagerholm påminner att den korta stafetten är en väldigt känslig gren. Av en handfull topplag, dit Akilles också hör, kan vilket som helst vinna bara man minimerar misstagen och får en hel prestation till stånd.

Chans på revansch

För två år sedan blev det tre stafettmedaljer i H17-klassen, men i fjol då årets herrkvartett tävlade för sista gången i H19-klassen missade man medaljerna. Akilles var statistiktvåa inför finalen men den sista av de tre växlingarna gick bara centimetrar för långt och laget diskvalificerades. Av fjolårstiden har laget redan hyvlat bort över en sekund.
Killarna är oense över om noteringen i regionmästerskapen var ett väntat resultat eller inte. Tränaren kommer på med ett diplomatiskt svar.
– Det var närmast en överraskning att rekordet just kom i det loppet, säger tränaren Fagerholm som hoppas att hans adepter skulle komma i mål på en tid under 41,5 sekunder.
– Med sådana tider har man brukat ta medalj, säger han.
Men för att ens få chans att kämpa om medalj måste man först komma genom försöksheaten med äran i behåll. Farten räcker nog, men växlingarna måste lyckas.
– Vi grejar det nog. Det känns som om allt fungerar, säger Tuomilehto.
– Vi tar det säkert i försöksheaten och hoppas vi får en okej bana till finalen. Så kämpar vi om medalj, låter Kajanders stridsplan.

P15-laget favorittippat

Herrlaget har en god chans att ta medalj, till och med guld, speciellt då några topplag är decimerade då dess idrottare gör sig redo för EM i Amsterdam nästa vecka. Men herrarna är inte de enda medaljkandidaterna.
– Det är lite svårt att säga då man inte vet hurdana motståndarnas lag är, men i pojkar 15 år har vi ett bra lag och vi är en av favoriterna, säger Fagerholm.
I P15-lagets (4x100 m) manskap finns de 2001-födda grabbarna Isac Wedenberg, Severi Mäntylä, Henrik Illman, Daniel Niva, Sebastian Lundqvist och Max Tallqvist.
Sammanlagt har 21 östnyländska lag anmälts till stafett-FM.