Trian i första ledet då orienteringen utvecklas

Även om de allra största framgångarna uteblivit säsongen 2018 har OK Trian haft en genombrottssäsong. Den östnyländska föreningen blev den första att anställa en verksamhetsledare och ett av Trians stora teman är att pigga upp orienteringen i skolan.

UNIK POST. OK Trian anställde Mikko Reitti som verksamhetsledare.
11.10.2018 16:00
I februari gick OK Trian ut med beskedet att man anställt Mikko Reitti som verksamhetsledare. Ett unikt steg i och med att Trian blev något av en vägvisare genom att som första finländska förening anställa en verksamhetsledare. Verksamhetsledaren ansvarar för koordinering och utveckling av föreningsverksamheten bland annat genom att planera hur träningskalendern ser ut, vad innehållet på träningsläger är och hur föreningens evenemang marknadsförs.
– Det har hittills varit en bra upplevelse även om det var en utmaning då jag fick hoppa på ett tåg som redan rörde på sig, säger Reitti och syftar på att han kom med mitt under pågående säsong.
Efter att Reitti tagit emot posten som verksamhetsledare har också andra föreningar möblerat om i sin organisation. Bland annat Lahden Suunnistajat anställde förra veckan världsmästaren Minna Kauppi som sin verksamhetsledare och flera andra föreningar förväntas följa exemplet.

Upp med skolorienteringen

Under hans åtta första månader bakom rodret på den östnyländska orienteringsstoltheten har det skett ändringar i organisationen och man har riktat resurser till skolsamarbetet, som kommer spela en stor roll i verksamheten. Ett smakprov på det hela blev arrangemanget av Koululiikuntaliittos (KLL) mästerskapstävlingar. Juniorverksamheten är något föreningen vill ta bra hand om.
– Det är viktigt för oss. I framtiden satsar vi på att träna ungdomar och på att ge en möjlighet för dem som vill nå toppen, säger Reitti.
Reitti vill få till stånd ett uppsving i skolorienteringen, bland annat genom att utbilda lärarna i orientering. Trian vill också vara närvarande på högstadienivå genom att bjuda elever på en möjlighet att genomföra sin praoperiod hos föreningen.
– Eleverna får bekanta sig med föreningsverksamheten och kan till exempel delta i att planera ett träningsläger, berättar Reitti.

Samarbete med toppföreningar

Under kommande veckoslut deltar OK Trian, som förra helgen kom 30:a i 25-mannakavlen strax norr om Stockholm, både i Halikkokavlen och i FM på ultralång distans. Tävlingsframgångarna har inte varit lika lysande som under tidigare år trots att idrottarna och stafettlagen lyckats plocka en hög medaljer och plakatplaceringar i diverse tävlingar.
– Resultatmässigt har vi inte varit så framgångsrika. Vår topp är ganska smal. Vi har ett generationsskifte på gång och vi kommer att satsa på våra juniorer, säger Reitti.
Kommande säsong kommer Trian att göra samarbete med nationens absoluta toppföreningar som Helsingin Suunnistajat och Tampereen Pyrintö, dit ex-Trian Otto Simosas bytte i fjol, bland annat genom gemensam lägerverksamhet.
– Samarbete gynnar alla och gör träningslägren effektivare.

ANDRA LÄSER