Grumligt vatten i Kullo – tappa vatten ur kranen tills det blir rent

Det var på Kullo bildningscenter som man på onsdagen lade märke till att vattnet i kranarna var grumligt. På Borgå vatten och miljöhälsovården har man en sannolik förklaring till problemet.

Invånare i Kullo bör följa med kvaliteten på sitt dricksvatten. Om det är grumligt ska man tappa vatten ur kranen tills det åter blir klart.
Maarit Lönnroth på miljöhälsovården i Borgå i Borgå säger att man efter anmälningen från bildningscentret kontaktade restauranger och kaféer i Kullo och de kunde berätta om samma sak: vattnet var grumligt men då man lät det rinna en stund klarnade det igen.
Borgå vatten skickade på onsdagen ut ett meddelande om att invånare i Kullo ska vara uppmärksamma på vattenkvaliteten. Om vattnet ser avvikande ut ska man inte dricka det utan i stället tappa vatten ur kranen tills det blir rent. Om problemet kvarstår ska man kontakta vattenverket.
Avlagringarna på insidan av rören kan leda till att vattnet inte är så rent som det borde ifall avlagringarna lossnar.
Lönnroth säger att orsaken till grumligheten högst antagligen är att man spolat exceptionellt mycket vatten från en brandpost på Nyby företagsområde.
– Då man använder mycket vatten på en gång kan det uppstå tryckförändringar i nätet som får avlagringar som uppstått på insidan av vattenrören att lossna och vattnet blir grumligt.
I det här fallet misstänker man inte läckage på linjen som skulle kunna leda till att orenheter och bakterier från jordmånen skulle blandas i vattnet.
– Men även avlagringarna på insidan av rören kan leda till att vattnet inte är så rent som det borde ifall avlagringarna lossnar. Så därför ska man inte dricka det grumliga vattnet.

ANDRA LÄSER