Sibeliusdagarna gör slottsvisit med mersmak

Första helgen i september drar kammarmusiken in i Lovisa, det i form av Sibeliusdagarna som i år kommer med två franska visiter: en till domkyrkan i Borgå och en till Malmgårds slott.

LEDER. Jan-Erik Gustafsson fungerar som konstnärlig ledare för Sibeliusdagarna i Lovisa för 21:a gången i ordningen.

Vårsolen lyser in genom de höga fönstren på Malmgård slott i Pernå och bäddar in stora salen i ett oemotståndligt ljus. Precis lika vackra hoppas greve Henrik Creutz att förhållandena ska vara den första helgen i september då Sibeliusdagarna i Lovisa kommer på slottsbesök för första gången.

– Det är jättespännande att det ordnas en konsert här. Det är någonting helt nytt för oss och det ska bli roligt att se hur det fungerar, säger Creutz och berättar att man hittills haft levande musik i salen närmast i samband med familjesammankomster.

Myser gör också cellisten Jan-Erik Gustafsson, konstnärlig ledare för Sibeliusdagarna i Lovisa, sedan tjugo år. Stora salen på Malmgårds slott beskriver han som idealisk när det gäller akustiken.

– Salen har ganska stor efterklang, säger han och knäpper med fingrarna. Men med musikerna och de sextio åskådarna på plats kommer det att bli perfekt.

Gustafsson funderar vidare, placerar i tankarna publiken i cirkel kring musikerna, och konstaterar att salen torde motsvara de rum där den gamla musiken en gång fått sin början.

Salen har ganska stor efterklang.

Sibelius på kornet

Som alltid när det handlar om Sibeliusdagarna är Jean Sibelius starkt närvarande i programmet, och konserten på Malmgårds slott är inget undantag. I Sibelius fotspår heter konserten där man bland annat framför Sibelius Arioso op. 3 för sopran och stråkkvartett med Tuuli Lindeberg som solist.

Speciellt med Malmgårdvisiten är att man även följer i Sibelius kulinariska fotspår, det i form av en specialkomponerad middag i sätets bryggeribyggnad.

– Det är första gången som jag blivit tillfrågad att utarbeta en fin middag i anslutning till en konsert. Det är en stor ära att få duka fram Sibelius smakminnen, säger Lovisabördiga Kristian Vuojärvi, kapten för det finländska kocklandslaget.

SLOTTSVISIT. Sibeliusdagarna tar i år en avstickare till Malmgårds slott där det blir konsert i stora salen följt av läcker middag. Fr.v. festivalens konstnärliga ledare Jan-Erik Gustafsson, stadsstyrelseordförande i Lovisa Mia Heijnsbroek-Wirén, finska kocklandslagets kapten Kristian Vuojärvi och greve Henrik Creutz.

Sibelius var som bekant finsmakare och det finns belägg för att han bland annat var synnerligen förtjust i ostron. Kompositören uppskattade också and som precis som viltkött hörde till hans favoriter.

– Jag kommer att bygga upp en meny utifrån de råvaror som Sibelius uppskattade. Malmgård är igen känt för sin spannmål så det är smaker som jag lyfter in på tallrikarna. På dessertsidan var gräddtårta med tjinuski hans stora favorit, och de smakerna kommer att finnas med i efterrätten, säger Vuojärvi.

Starten går i Borgå

Sibeliusdagarna inleds mitt i veckan med en gästkonsert i Borgå domkyrka där konstnärliga ledaren Jan-Erik Gustafsson är särskilt glad över att kunna presentera toppianisten Vikingur Olafsson. Under flera år har Gustafsson försökt locka den flitigt internationellt turnerande musikern till Lovisa, och nu blev det äntligen napp. Olafsson tolkar bland annat Dmitrij Sjostakovitjs Pianokvintett g-moll op. 57.

– Genom att bredda konsertfältet till Borgå blir det möjligt för Lovisafestivalen att nå ut till en större publik, säger Gustafsson.

I samband med Sibeliusdagarna uppmärksammas den finska tonsättaren Toivo Kuula i flera av konserthelheterna. I år hade det gått hundra år sedan Kuula dog och hans nationalromantiska kompositioner har spelats flitigt i olika konsertsammanhang.

– Kuula skrev otroligt fina sånger, han är en av mina absoluta favoritkompositörer, säger Jan-Erik Gustafsson.

Sibeliusdagarna i Lovisa

Ordnas den 5-8 september under ledning av konstnärliga ledaren, cellisten Jan-Erik Gustafsson.

Årets festival omfattar sex konserter:

Gästkonsert i Borgå domkyrka, onsdagen den 5.9 kl. 19, Alla Zingarese i Lovisa gymnasium, torsdagen den 6.9 kl. 19, kulinarisk konsert i Malmgårds slott fredagen den 7.9 klockan 18, Mimmit-barnorkester i Harjurinteen koulu, lördagen den 8.9 kl. 13, Pohadka – En saga på Restaurang Loviisan Kappeli, lördagen den 8.9 kl. 15, Tabula Rasa i Lovisa kyrka, lördagen den 8.9 kl. 19.00.

Uppträder gör Jan Söderblom, violin, Christoffer Sundqvist, klarinett, Răzvan Popovici, viola, Jan-Erik Gustafsson, cello, Anna-Liisa Bezrodny, violin, Vikingur Olafsson, piano och Tuuli Lindeberg, sopran samt Lojo stadsorkester under ledning av Esa Heikkilä.

Biljetterna till Sibeliusdagarna släpps den 1 juni och fås via lovinfo, lovinfo@loviisa.fi eller tfn 019–555 555 samt via netticket.fi. Observera att biljetterna till konserten på Malmgård kan köpas enbart via lovinfo samt att endast sextio personer får plats.

Tillbaka till kapellet

Festivalprogrammet fortsätter med torsdagskonserten Alla Zingarese i Lovisa Gymnasium, där bland annat Sibelius violinstycken tolkas av Anna-Liisa Bezrodny och Jan Söderblom, för att alltså fortsätta på fredagsaftonen med kulinarisk konsert på Malmgård.

Lördagen inleds med en barnkonsert i Harjurinteen koulu för att fortsätta på eftermiddagen på anrika Lovisa Kapellet, där också Sibelius uppträdde under flera av sina somrar i Lovisa.

– Det är många år sedan festivalen senast gästade kapellet så det är roligt att vara tillbaka, säger Gustafsson.

Publiken bjuds bland annat på Toivo Kuulas stycke Satu illasta op. 2 nr 4 för viola och piano med Răzvan Popovici på viola och Vikingur Olafsson på piano. Dessutom framförs Leos Janaceks Pohádka för cello och piano som kombineras med en koreografi av unga Lovisadansaren Siiri Terävä.

– Speciellt är också att en stråkkvartett från musikinstitutet i Lovisa uppträder tillsammans med oss proffsmusiker. Jag spelar med i ett stycke och Răzvan i ett annat, berättar Jan-Erik Gustafsson.

Det är många år sedan festivalen senast gästade kapellet så det är roligt att vara tillbaka.

Symfoni nummer sju

Kammarmusikfestivalen kulminerar lördag kväll i Lovisa kyrka med konserten Tabula Rasa. På repertoaren står bland annat Arvo Pärts sjuttiotalskonsert för två violiner, piano och kammarorkester med samma namn. Viktig i sammanhanget är också Sibelius Symfoni nr 7 op. 105 C-dur som görs tillsammans med Lojo stadsorkester under ledning av Esa Heikkilä och festivalens solister.

– Målet är att uppföra alla Sibelius sju symfonier i samband med Sibeliusdagarna och i höst kommer vi upp till fem, säger Gustafsson. Att vi gör den sjunde symfonin beror på att Lojo stadsorkester också annars framför den i sommar.

Målet är att uppföra alla Sibelius sju symfonier i samband med Sibeliusdagarna.

I anslutning till Sibeliusdagarna fortsätter projektet Bli bekant med symfoniorkestern. Alla fjärdeklassar i Lovisa får lära sig känna symfoniorkesterns instrument i skolorna för att sedan passa på att bekanta sig närmare med, och eventuellt dirigera, Lojo stadsorkester i samband med orkesterns genrep inför konserten.

I fjol besöktes Sibeliusdagarna i Lovisa av cirka 1 000 åskådare, då med publiken på gratiskonserterna medräknade. Upptakten till årets festival går redan i augusti med en serie gratiskonserter på namnet Musikcontainern som ordnas på olika håll i staden.

Biljettsläpp är den 1 juni.