Cyanobakterier i haven utanför Borgå och Lovisa

Observationerna av cyanobakterier har ökat avsevärt både vid kusten och på öppna havet, uppger Syke.

På onsdagen, den 13.7, observerades stora blågröna algflottar i Finska viken söder om områdena kring Borgå-Lovisa.
17.07.2022 13:25
Finlands miljöcentral, Syke, följer med förekomsten av cyanobakterier – tidigare kända som blågröna alger – som en del av uppföljningen av miljöns tillstånd.
Läget granskas främst via satellitobservationer men även via Gränsbevakningsväsendet, havsforskningsfartyget Aranda, den automatiska bildgivande utrustningen vid atmosfär- och havsforskningsstationen på Utö och kryssnings- och handelsfartyg (MS Finnmaid och MS Silja Serenade) som utrustats med mätanordningen Alg@line.
Den sista tiden har man noterat stora förekomster särskilt utanför Borgå och Lovisa, uppger Syke.
Cyanobakterier kan orsaka hälsoproblem, påpekar Syke: En del varianter kan producera lever- eller nervgifter. Framför allt små barn och sällskapsdjur bör hållas borta från vatten som innehåller cyanobakterier. Vatten med blågrönalger ska inte heller användas för att kasta bad, tvätta sig eller vattna. Vid misstänkt förgiftning, uppsök läkare eller ta djuret till en veterinär. 
En liten mängd cyanobakterier ser i vattnet ut som gröna eller gulaktiga partiklar. Smala ränder av alger kan flyta in till stranden. En riklig mängd blågröna alger bildar vid lugnt väder grön- eller gulaktiga algmattor som anhopas i strandvattnet.  Om massan löser upp sig i korn i vattnet när du rör den med en pinne är det frågan om cyanobakterier. Om massan fastnar i pinnen är det fråga om något annat. I ett vattenkärl stiger cyanobakterierna till ytan som grönaktiga korn inom ungefär en timme.

ANDRA LÄSER