Rusning till Nylands jourhjälp – HNS uppmanar folk att söka sig direkt till mottagningen i akuta fall

Det har kommit ovanligt många samtal till Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) gratis jourtelefon 116 117 i helgen.

HNS uppmanar folk att ta sig direkt till akutmottagningen i akuta fall, ifall det är rusning till Nylands jourhjälp 116 117.
SPT
23.12.2018 16:20
Det har uppstått en sådan rusning till Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS jourtelefon 116 117 att linjen stockat sig, skriver HNS i ett pressmeddelande. I akuta fall uppmanas människor ta sig direkt till jourmottagningen eller ringa nödnumret 112.
– Vi gör allt vi kan för att förkorta svarstiden och vi har kallat in extra personal. Vi ber om ursäkt över situationen, antalet samtal har överstigit alla uppskattningar, säger Leena Soininen, ansvarig överläkare vid akuten, i pressmeddelandet.
På lördagen började problemen med rusning till journumret. På kvällen meddelade HNS att jourtelefonen fungerar normalt igen, men på söndagen började samtalen strömma in igen. Julhelgen, halka, influensa och magsjuka har lett till ovanligt många samtal.
Nylands jourhjälp betjänar invånarna i Vanda, Kervo, Hyvinge, Träskända, Mäntsälä, Nurmijärvi, Tusby, Lappträsk, Lovisa, Borgnäs, Borgå och Sibbo. Personalen är anpassad enligt det området, men enligt HNS har det under veckoslutet kommit en hel del samtal också från andra håll i Finland.