Anette Karlsson är FSD:s nya ordförande

Anette Karlsson tar över Finlands svenska socialdemokraters ordförandeklubba efter Viktor Kock.

Anette Karlsson är FSD:s nya ordförande.
Finlands svenska socialdemokrater (FSD) har valt Anette Karlsson till ny ordförande vid sin partikongress i Karis. Karlsson tar över ordförandeskapet efter Pedersörebon Viktor Kock.
Karlsson kommer från Borgå och har fungerat som vice ordförande för FSD alltsedan det senaste ordförandevalet för fyra år sedan. Efter en jämn omröstning fick lotten då avgöra och Karlsson förlorade mot motkandidaten Kock.
Kock meddelade redan i september att han inte ställer upp för omval. Han kandiderade i vårens riksdagsval, men blev inte invald.
– Jag tänker hålla mitt vallöfte till mina barn Tindra, Ilone och Ninja samt frun Ann-Sofi. Jag lovade dem mer tid ifall jag inte blir invald i riksdagen. Det betyder ändå inte att jag lämnar rörelsen, jag är fortfarande demokratisk socialist och jag är det med stolthet och glädje, säger Kock under partikongressen.

Ska få barn i mars

Även Karlsson övervägde en hel del innan hon bestämde sig för att kandidera för ordförandeposten. Orsaken till det är att hon ska bli mamma i mars.
Hon bestämde sig ändå slutligen för att ställa upp och fick som motkandidat Erica Helin från Pargas.
Efter en omröstning på kongressen föll rösterna 37-19.
– Nu är det dags för oss att tillsammans bygga FSD:s kommande 120-årsperiod. Då måste vi förbereda oss och nå vår första målsättning. Vi ska ta valseger i kommunalvalet 2021. Jag tror på att vi tillsammans kan bygga ett bättre Finland, men också jobba för att bygga en bättre framtid åt alla på den här planeten, säger en nöjd Karlsson.
Vice ordförandeposten delades på två så att Jacob Storbjörk valdes till första vice ordförande och Erica Helin till andra vice ordförande.
Till ordförande för distriktsfullmäktige för åren 2020-2021 valdes Folke Sundman och till distriktsstyrelsen för åren 2020-2021 valdes Peter Sjökvist, Elin Härmälä, Rebecca Åkers, Kjell Grönqvist, Lilian Strömberg, Marianne Laxén, Sirkka–Leena Holmberg, Mats Lagerstam och Petri Nyberg.

ANDRA LÄSER