80 år sedan vinterkrigets slut – kyrkklockorna i hela landet klämtar i fem minuter

KLÄMTAR. På fredag kl. 10.55 ringer kyrkklockorna runtom i landet till minne av vinterkrigets slut. I år är det 80 år sedan freden med Sovjetunionen slöts. Bild: Kristoffer Åberg

På fredag ringer kyrkklockorna runtom i landet till minne av vinterkrigets slut. På dagen 80 år har då passerat sedan Finland tvingades retirera och sluta fred med Sovjetunionen.

Fredag 13 mars har det gått exakt 80 år sedan vinterkrigets slut. För att hedra alla dem som förlorades i det över tre månader långa kriget mot Sovjetunionen kommer kyrkklockorna att ringa runtom i hela landet.

I Helsingfors domkyrka ordnas även en nationell minnesstund med start klockan 10. Minnesstunden är öppen för vem som helst, och även Finlands statsledning deltar i den. Både Yle och statsrådet direktsänder minnesstunden. Dessutom kan den ses i efterhand via statsrådets Youtube-kanal.

I samband med minnesstunden tänds 105 ljus på Helsingfors domkyrkas trappa – ett ljus för varje dag som kriget pågick.

Klockan 10.55 börjar klockorna ringa i alla lutherska, ortodoxa och katolska kyrkor runtom i landet. Fredsavtalet mellan Finland och Sovjetunionen trädde i kraft 13 mars 1940 exakt klockan 11.00, och nu på fredag ringer kyrkklockorna fram till elvaslaget.

Läs också: Kommentar: Vinterkriget blev en grundbult i den finska identiteten