ANNONS: POIKILO MUSEOT

Kouvolamuseer bjuder in till fotofest och titt bakom teaterkulisserna

Utställningen Valokuvan aika fyller Kouvolas konstmuseum till bräddarna med bilder. På stadsmuseet, i samma byggnad, fokuserar man på teater.

Annons
På konstmuseet i Kouvola pågående "Valokuvan aika" ses bilder från en mängd olika fotografer. Foto: Jyri Kaukiainen
På konstmuseet i Kouvola pågående "Valokuvan aika" ses bilder från en mängd olika fotografer. Foto: Jyri Kaukiainen
Fotografen Mika Honkalinna är känd för sina naturbilder och fågelböcker, bland annat verket Korppiretki som utsetts till Årets naturbok.
Bärande tema för hans aktuella utställning på Kouvola konstmuseum är bilder av myrar och kärr. Kärnan i den drygt 40 bilder omfattande utställningen utgörs av foton tagna från luften med drönare och utskrivna på skivor gjorda av torv vilket står för en spännande effekt. Bilderna är samtidigt ett smakprov på Honkalinnas bok om myrar som utkommer nästa år.
"Syysvehka". Foto: Mika Honkalinna
Lokal fotoförening jubilerar
Parallellt med Mika Honkalinnas utställning pågår Kouvolan Kameraseuras 70-årsjubileumsutställning, till vars medlemmar även Honkalinna räknar.
Bildurvalet är gjort av intendent Mari Lehtosalo.
– Uppgiften var inte helt lätt, men jag försökte göra urvalet utgående från vilka teman som var återkommande. Porträttbilderna och bilderna på barn, landskap, djur och arkitektur var många. Eftersom vi befinner oss i Kouvola hörde också Kymmene älv och Repovesi till favoritmotiven, berättar hon.
Som del av jubileumsutställningen visas även ”Kuvia Kekkosen ajalta” – svart-vita bilder från Kekkonen-eran, tagna av föreningens fotoveteraner.
"Varangerin valo". Foto: Iiro Kaukiainen/Kouvolan Kameraseura
Utbrett intresse
Den ansvariga juryn har haft ett styvt jobb även då det gällt att ur 2 500 bildförslag välja ut de 50 pappers- och 200 digibilder som visas på Finlands kameraföreningars förbunds, SKsL:s, årsutställning som samtidigt är förbundets 90-årsjubileum. Bilderna är tagna av 150 olika fotografer, representerande drygt 40 olika föreningar runt om i Finland.
"Kosketus". Foto: Leena Asikainen/Kouvolan Kameraseura
Mari Lehtosalo är själv glatt överraskad över det stora antalet aktiva kameraföreningar i vårt land.
– Fotografering tycks intressera. Förutom att knäppa bilder med mobilen är det många som fotograferar mer ambitiöst. Utställningen kan säkert tänkas vara något man besöker även längre ifrån, för att låta sig inspireras och få idéer, säger hon.
Bildfesten på Poikilo tar heller inte slut här. I ett av galleriutrymmena kan man beskåda en internationell fotoutställning av Japans ambassad och SKsL. Utställningen, vars bilder gallrats fram genom tävling, högtidlighåller Finlands och Japans 230-åriga vänskap. Som trivia kan nämnas att som startskott för vänskapen räknas händelsen där en japansk sjökapten efter att ha förlorat sitt fartyg i en storm och blivit strandsatt i Ryssland fick hjälp av finländska naturvetaren och upptäcktsresanden Erik Laxman att återvända till Japan 1792.
"Liekehtivä aapa" Foto: Mika Honkalinna
Lär känna teaterns doldisar
Vad gör en scenmästare, rekvisitör eller scenograf? På en annan av Poikilos utställningar, Koko Kouvolan Teatteri som visas på stadsmuseet, kan du bekanta dig med den lokala stadsteaterns historia men också få en inblick i allt det arbete som pågår bakom kulisserna.
På utställningen Koko Kouvolan Teatteri kan besökaren själv prova på att göra scenografi och ljus.
– Många brukar bli överraskade över hur stor arbetsinsats det handlar om och hur många som egentligen jobbar på en teater. Även då det inte framförs någon pjäs är det en plats där det händer saker hela tiden, säger amanuens Minna Isopahkala.
Utställningen som riktar sig till hela familjen är förverkligad i samarbete med Kouvolan Teatteri som nyligen firade 60-årsjubileum.
Lev dig in i teaterns värld, både på scenen och bakom kulisserna.
Förutom teaterrekvisita och fina kostymer bjuder den på många möjligheter till interaktivitet. I samarbete med studeranden från Sydöstra Finlands yrkeshögskola har museet byggt en scen där man som besökare kan prova på hur det är att sköta ljus, ljud och scenografi. Det finns också möjlighet att själv ställa sig på scenen och uppleva rampljuset om man så önskar. På några uppsnabbade videon kan man följa med den professionalitet och precision som kuliss- och kostymbyten genomförs på Kouvolan Teatteri.
Catherina Cavalieris dräkt ur pjäsen Amadeus (2012). Foton: TAVATON media

Poikilo-museernas utställningar

Valokuvan aika. Utställning på Kouvola konstmuseum, Poikilo, med fotografier av Mika Honkalinna, Kouvolan Kameraseura och Finlands kameraföreningars förbund.
Pågår 22.5–28.8.2022.
Koko Kouvolan Teatteri. Utställning på Kouvola stadsmusem, Poikilo.
Celebrerar Kouvolan Teatteris 60-åriga existens och tar hela familjen med på en titt bakom kulisserna.
Pågår fram till den 8.10.2023.
Öppet:Tisdagar till fredagar kl. 11–18, lördagar till söndagar kl. 12–17
Adress: Varuskuntakatu 11, Kouvolahuset.
På webben: poikilo.fi