Båttävling i Svartbäck lockade storpublik

De traditionella motorbåts- och roddtävlingarna i Svartbäck ordnades för över femtionde gången i år. Snabbast runt banan var Sebastian Sundvik från Kabböle.

BRYGGA. Publiken trängdes ute på bryggan för att få en bättre vy.
Efter flera regniga dagar sken solen i år igen då det var dags för de traditionella motorbåts- och roddtävlingarna vid Svartbäcks brygga. Bryggan ligger i Borgå skärgård precis vid gränsen till Sibbo. Den som inte kommit i tid kan räkna med att få gå en bit. Hela vägen ner till bryggan är nämligen full av bilar som parkerat vid vägkanten.
Svartbäcks segelsällskaps paviljong som ligger intill bryggan är fullsmockad med människor som kommit för att ta del av tävlingarna. Längst ute på bryggan sitter arrangörerna. Kurre Lindqvist är speaker, Kurt Åkerfelt tidtagare och Krister Boström viftar med start- och målflaggan.
- Bara en gång under tävlingens historia har vi varit tvungna att inhibera. Då blåste det 15-20 m/s, men vanligtvis har vi tur med vädret, säger Kurt Åkerfelt, ordförande för Sibbo fiskargille.
START. Sebastian Sundvik (vänster) fick en sämre start.

Vuorihove dubbelsegrade

Enligt Åkerfelt går intresset för tävlingarna neråt. Publikantalet är ganska konstant men antalet tävlande har minskat med åren. I den största klassen, under 100 hästkrafter, deltar bara två förare. Sebastian Sundvik från Kabböle är en av dem.
– Jag har tävlat sedan 2013 och gör det så ofta jag kan. Det här är den andra tävlingen för i år och jag är ute efter vinst, säger Sundvik.
Vinst blev det också för Sundvik som efter en lite sämre start fort passerade Jussi Härkönen och drog ifrån.
– Det var ganska guppigt. Jag tittade hela tiden bakåt för att se hur nära han var men jag fick till sist ett ganska bra försprång.
Klassen under 15 hästkrafter vanns i överlägsen stil av Benjamin Vuorihovi. Vuorihovi vann också klassen under 25 hästkrafter med samma motorbåt.
FULL FART. – Jag tittade hela tiden bakåt för att se hur nära han var, säger Sebastian Sundqvist.