Beatlesexperter från Sibbo åker österut – Borgå företagare satsar på konsert i gott syfte

Classics never die heter konceptet där skickliga musiker ger järnet i klassiska låtar av legendariska band. När Borgå företagare den 27 oktober ordnar konsert för gott ändamål så handlar det om The Beatles i alla former.

I GOTT SYFTE. Birgitta Palmqvist t.h. och Gunilla Söderholm från Borgå företagare satsar på att göra gott i konsertform. Sibbogitarristen Calle Eklund är med i åttamannabandet som spelar Beatles i nyarrangemang.
Beatleskännarna har Borgåföretagarna importerat huvudsakligen från Sibbo. Den lokala Lions-klubben lanserade konsertkonceptet Classics never die just i välgörenhetssyfte, och under de senaste tio åren har man tagit sig an klassiska låtar från popens, rockens och jazzens värld – med olika solister och i varierande banduppsättning.
På publikens begäran gjorde man i våras en Beatles-konsert, och med den repertoaren gästar man nu Borgå. Det var Birgitta Palmqvist från Borgå företagare som råkade på bandets basist Bo Ingves och fick höra om det populära konsertkonceptet. Det ena gav det andra, och den 27 oktober bjuds publiken på de bästa bitarna av Beatles – i lite annan tappning än vad man kanske är van vid.
– Jag har sjungit Beatles-låtar sedan 1960-talet och tröttnar aldrig. Jag älskar Beatles, säger Sibbobon Calle Eklund som spelar akustisk gitarr Classic never die-bandet.

Beatles för alla smaker

Så sent som i augusti besökte han Johns, Pauls, Georges och Ringos hemstad Liverpool i samband med festivalen Beatleweek som samlar Beatles-fans från världen över. Och det var ingalunda första gången – redan 1974 vandrade Calle Eklund på samma gator där beatlarna en gång gick och lyssnade på konsert efter konsert med Beatles-musik.
– Det intressant är att kutymen där är att alla spelar de klassiska låtarna exakt som Beatles en gång gjorde det. Det är den stora skillnaden till oss, för vår princip är att absolut inte spela precis lika som originalen, säger Eklund.
Det betyder att konsertpubliken har en spännande spelning att vänta. Keyboardisterna Jukka Gustavson och Douglas Pashley har gjort nya arrangemang av låtarna, och till exempel görs Black bird och Eleanor Rigby i jazzigare tappning än vanligt.

Stor låtskatt

John Lennon och Paul McCartney skrev allt som allt över 300 låtar och för att inte göra urvalsprocessen alltför svår fick alla involverade musiker helt enkelt välja sina sex låtfavoriter. Något överraskande landade exempelvis Douglas Pashley på trallvänliga Ob-la-di Ob-la-da.
– Publiken får förstås sjunga med i de bekanta låtarna. Till exempel Hey Jude är en typisk singalong-sång, säger Calle Eklund.
En skillnad till ursprungsbeatlarna finns också i bandet storlek: Classics never die-orkestern består av sammanlagt åtta musiker. Bland proffsen i gruppen hittas också Borgåtrummisen Thomas Törnroos.
Gunilla Söderholm från Borgå företagare berättar att företagarföreningen också tidigare satsat på välgörenhet, men mera i tysthet. Nu ville man ändå slå på trumman för ett gott ändamål, och via konsertsatsningen hoppas man få in rejäl summa att dela ut.
– Vi hade några lokala mottagare på förslag, och publiken fick rösta vem fram vem vi stöder, säger Birgitta Palmqvist.

Kultur för seniorer

Valet föll på Borgå stads serviceboenden, och specifikt på att arrangera olika slags kulturbegivenheter för seniorerna. Initiativet har tagits emot med glädje från stadens sida och Lea Laakso, servicedirektör för äldreomsorgen i Borgå, ser fram emot att kunna erbjuda de äldre mera sång och musik i vardagen.
– Vi vill göra gott, men hur mycket gott vi kan åstadkomma hänger ihop med hur många som kommer på konsert, säger Birgitta Palmqvist.
Efter välgörenhetskonserten firar Borgå företagare sin årligen kommande fest. Kvällen kulminerar i att årets företagare utses.

Classics never die

Borgå företagares välgörenhetskonsert på Kulturhuset Grand den 27 oktober klockan 18.
Temat för Classic never die-kvällen är The Beatles.
Orkestern består av Jukka Gustavson, keyboard och sång, Douglas Pashley, keyboard och sång, Calle Eklund, akustisk gitarr och sång, Bo Ingves, bas, Tom Backman, elgitarr, Vera Eklund sång, Markku Räty, lead guitar och Thomas Törnroos, trummor.
Biljetterna kostar 30 euro och fås från Grand Luckan.
Intäkterna viks för kulturprogram för äldre på serviceboenden i Borgå.