Datorspel öppnade upp världen för Carin

Lovisabördiga Carin Bäckman – en framgångsrik Twitch-streamer som kämpar med social ångest, är en av huvudpersonerna i dokumentärserien Good game som handlar om den finlandssvenska spelvärlden. Yle publicerar serien i maj.

Under användarnamnet Cayrine spelar Carin Bäckman framför tusentals tittare på Twitch.

24-åriga Carin "Cayrine" Bäckmans ansikte lyses upp av skenet från hennes datorskärm då hon lutar sig framåt med koncentrerad blick.

Vi ser vad hon ser: Ett datorspel i första persons perspektiv, där hennes virtuella händer höjer en pistol mot fienden. Hon duckar snabbt bakom en knut och håller siktet redo. Några sekunder senare dyker fienden upp och Bäckman avfyrar några välplacerade skott.

I verkliga livet skjuter hennes händer upp i luften i triumf. Allt det här sker på streaming-tjänsten Twitch, där hon spelar datorspelet Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) framför tiotusentals tittare.

Men vi går händelserna i förväg. Bäckmans historia börjar i skogarna i Hommansby i Lovisa.

Ångest i Lovisa

– Jag hann gå fyra år i Hommansby skola innan den stängdes. De två sista åren av lågstadiet gick jag i Haddom skola, säger Bäckman.

Lågstadietiden blickar hon tillbaka till med värme.

– Jag trivdes i skolan under lågstadiet. Men efter det blev det jobbigare.

Hon hänvisar till den sociala ångesten som började medan hon gick i högstadiet.

– Det dröjde rätt så lång tid innan jag insåg att det jag upplevde var "avvikande". I högstadiet trodde jag att alla kände så som jag gjorde, att alla var lika nervösa och att alla hade det jobbigt i vissa sociala sammanhang.

Jag slutade åka buss till skolan. Lyckligtvis kunde min mamma skjutsa mig. Hon fattade nog att något var på gång även om vi inte pratade om det. Det blev svårare för mig att gå till affären ensam, att be om hjälp, att hålla presentationer inför klassen, att prata med vuxna överlag.

Hon upplevde också att ångesten var något som var svårt att prata om.

– Jag fick inte riktigt det stöd av kompisarna som jag hade behövt. Men jag förstår varför: Hur skulle de ha kunnat veta vad problemet var när jag själv inte visste det? Jag pratade inte heller med mina föräldrar – det gjorde jag först när jag blivit vuxen. Jag upplevde nog att jag inte ville ses som annorlunda eller jobbig, säger Bäckman.

Ensam tid

Den sociala ångesten påverkade Carin Bäckmans liv en hel del.

– Jag slutade åka buss till skolan. Lyckligtvis kunde min mamma skjutsa mig. Hon fattade nog att något var på gång även om vi inte pratade om det. Det blev svårare för mig att gå till affären ensam, att be om hjälp, att hålla presentationer inför klassen, att prata med vuxna överlag.

Ångesten kännetecknades också av att hon tillbringade mycket tid med att grubbla över vardagliga saker.

– Jag minns att vi skulle ha en presentation i historia i gymnasiet efter jullovet. Det ledde till att jag grubblade över presentationen under hela lovet. Under en period var det väldigt jobbigt att ta mig till skolan. Jag kände att folk stirrade på mig eller skrattade åt mig hela tiden, även om det inte var så.

Carin Bäckman är en hav huvudpersonerna i Yles dokumentärserie Good Game.

För det mesta handlade det om en inre kamp.

– Jag tror inte att någon som gick i skolan med mig lade märke till hur jobbigt det var. Jag tror inte att det syntes utåt – endast mina närmaste vänner märkte att något var på gång. Det kändes väldigt ensamt.

In i spelvärlden

Bäckman var i högstadieåldern när hon tillsammans med sina vänner började spela Grand Theft Auto på hennes äldre brors Playstation 3.

– Vi satt ofta på chattprogrammet Skype efter skolan och spelade. Det blev en väldigt rolig och trygg grej för mig.

Det introducerade henne till spelvärlden på Youtube och internet. Hon hittade folk som lade upp spelvideon.

– Det var så jag hittade Twitch, då flera av de jag följde på Youtube också höll på med live streaming.

I början tittade hon bara på de olika kanalerna men så småningom skapade hon ett Twitchkonto för att kunna delta i livechatten.

– Jag var där varje dag och chattade och jag började följa flera olika innehållsskapare på plattformen.

På så vis lärde hon också känna andra som skrev i chatten. Bakom varje användarnamn finns en riktig person.

– De ville att jag skulle börja prata med dem i ett program som heter Teamspeak. Jag ville så gärna göra det men jag var rädd och min sociala ångest stoppade mig. Jag kommer ihåg hur jag satt och grät för jag inte vågade gå in och prata med dem via en mikrofon, säger Bäckman.

Men efter ungefär tre månader vågade hon in sig i chatten.

– I början satt jag bara och lyssnade med min mikrofon avstängd. Jag svarade endast i textchatten. Det var en lång process men till slut vågade jag öppna mikrofonen och börja prata.

Så här ser hennes utrustning ut.

Efter det har det blivit en vana.

– Nästintill varje dag sitter jag och pratar med folk via datorn. I dag är alla mina vänner från spelvärlden, också min sambo. Man kan nog säga att spel- och streamingvärlden räddade mig från att bli helt ensam och den hjälpte mig också med att jobba bort en del av min sociala ångest på ett tryggt sätt.

En egen kanal

Det dröjde ett antal år innan hon själv öppnade sin webbkamera och började livestreama på Twitch. Det var en skrämmande tanke, speciellt för någon som lider av social ångest.

– Första gången var 2017, så det dröjde flera år. Men samma vänner som jag länge hade spelat med stöttade mig.

– Det handlar ju om okända personer som tittar på mig och skriver till mig men i dag är jag väldigt bekväm med det. Ibland kan jag ha en dålig dag men för det mesta går det hur bra som helst, säger Bäckman.

Under en lång period gick mycket av hennes fritid åt till att sitta vid datorn. Men efter att hon flyttade till Malmö i Sverige har hon också hittat vänner som drar loss henne från datorn då och då.

– Flytten till Sverige hjälpte massor, att komma bort från lilla Lovisa där alla känner alla. Det var lite som att man fick börja om.

I dag är hennes sociala ångest betydligt lindrigare än förr.

Så fort jag vågade gå ut lite mer och ta steg framåt blev det bättre. Visst sitter ångesten i fortfarande, men efter att ha haft den i tio år så vet jag vilka verktyg och hjälpmedel som fungerar.

– Den var som värst i gymnasiet och några år efter gymnasiet. Så fort jag vågade gå ut lite mer och ta steg framåt blev det bättre. Visst sitter ångesten i fortfarande, men efter att ha haft den i tio år så vet jag vilka verktyg och hjälpmedel som fungerar.

Att livestreama är också mer än bara en hobby för Bäckman.

– Streaming är mitt jobb som jag lever på vid sidan om studierna och olika sommarjobb.

Allt fler kvinnliga spelare

Spelvärlden uppfattas som att ha en väldigt snäv könsfördelning, men förändringens vindar blåser också där.

– Visst är spelvärlden väldigt mansdominerad, men allt fler kvinnor kommer in hela tiden. Jämfört med hur det var när jag började och hur det ser ut nu så är det mycket fler kvinnor som spelar, säger Bäckman.

Det är de goda nyheterna. Men det finns rum för en hel del förbättring.

– Tyvärr har jag råkat ut för jobbiga meddelanden och trakasserier, speciellt då jag streamar, för då utsätts man på ett helt annat sätt. Jag har råkat ut för killar som varit väldigt läskiga; som tar kontakt även om de är blockerade. De kan börja maila mig eller kontakta mina vänner för att få kontakt med mig.

Oönskade sexuella bilder och stereotyper är också något hon råkar ut för ibland.

– Det finns killar som skickar sexuella bilder bara sådär, men lyckligtvis har det inte hänt mig så ofta. Förut kom det också kommentarer om att kvinnor inte ska spela utan stå i köket, men jag upplever själv att sådana kommentarer ha minskat.

Bäckman upplever att hon har blivit rätt så härdad i det här skedet.

– Jag är ganska duktig på att stå upp för mig själv också på internet. Kommer en kille med en dum kommentar bara för att jag är kvinna får de oftast en eller annan kommentar tillbaka. Annars brukar jag bara blockera dessa användare och försöka att inte bry mig. De som håller på med sådant får antagligen inte den uppmärksamhet de vill ha i verkliga livet.

Framtidsplaner

Vid sidan om att hon under användarnamnet Cayrine underhåller över 20 000 följare på Twitch, håller hon också på att studera.

– Jag studerar till förskollärare i Malmö. Jag har alltid velat hjälpa andra på något sätt. När jag reflekterat kring min tidiga barndom och den sociala ångesten så har jag insett hur stor inverkan lärare under tidiga stadier har. Därför valde jag att bli förskollärare: För att bidra till en trygg grund för andra barn, säger Bäckman.

Just nu studerar Carin Bäckman till förskolelärare i Malmö i Sverige.

Innan hon flyttade till Sverige jobbade hon bland annat på Generalshagens skola i Lovisa.

– Jag trivdes jättebra och arbetet gjorde också susen för min sociala ångest. Nu när jag varit på praktik också här i Malmö har jag stortrivts på jobbet.

Tänker du fortsätta streama på Twitch också i framtiden?

– Jag kommer att fortsätta tills jag tröttnar. Det är otroligt roligt och jag har skapat så många livslånga kontakter. Det är också mitt sätt att ta en paus från verkligheten.

Viktiga begrepp

Twitch: En plattform där användarna kan titta på och vara med när andra spelar spel samtidigt som de får ett socialt utbyte. De som spelar (streamarna) delar med sig av innehållet genom appen och online (Twitch.tv) samtidigt som de kommenterar det som händer.

Livestreaming: Strömmande media som samtidigt spelas in och sänds i realtid över Internet. Det kallas ofta helt enkelt för streaming.

CS:GO: Counter-Strike: Global Offensive (förkortat CS:GO) är ett förstapersonsskjutspel. Spelaren väljer ett lag, antingen Terrorister eller Antiterrorister, där varje lag har ett mål som ska nås och samtidigt försöka eliminera motståndslaget. Målet kan vara att plantera eller desarmera en bomb samt att rädda eller vakta gisslan.

ANDRA LÄSER