Lovisa busstation får bryggeri och restaurang

Planerna för busstationen i Lovisa börjar ta form. Bland annat tar hyresvärden in ett mikrobryggeri.

KONCEPT. Busstationen i Lovisa får nytt liv på våren.
Situationen med busstationen i Lovisa börjar klarna. Byggnaden hyrdes för en tid sedan av Degerby Constructor med den uttryckliga tanken att staden måste ha en busstation. Planerna slutar inte där: enligt företagets Kalle Jalkanen utvecklar man ett koncept med flera företagare som hyr in sig – däribland ett mikrobryggeri.

Öl och mat

På fredagen skrev man på kontraktet med företagaren som startar mikrobryggeriet. Jalkanen vill inte i det här skedet säga vem det är fråga om.
– Det klarnade i dag då vi skrev på kontraktet från vår sida. Vi vill inte ha ett sjabbigt ölhak, utan något som passar in i konceptet med restaurangen som vi också jobbar på, säger Jalkanen.
Han uppger att bryggeriet ska finnas i den "runda delen" av byggnaden och att företaget bakom konceptet har såväl finansiering som utrustning. Det ska finnas ett antal kundplatser med utsikt över utrustningen.
– Förstås säljer företagaren sedan till vem den säljer, utöver kunderna som sitter där.
Meningen är också att hitta någon som startar en restaurang av kaféstil i den gamla stationen, och man tittar enbart på etablerade kedjor. Också utvecklingsbolaget Posintra har intervjuat potentiella företagare, uppger Jalkanen.
– Kedjor har färdiga koncept som kan plockas in. Det finns ett tjugotal lämpliga sådana. Förhandlingarna pågår.

Väktare och paket

Utöver mat- och dryckesverksamheten ska busstationen också vara en busstation. Det var också orsaken till att man alls hyrde stället, och dessutom med ett kontrakt som är så långt att det mera påminner om ett köp.
– Meningen är att alla bussar ska stanna där. Lovisa har ju varit utanför om man tänker på de snabba bussarna. De har alla farit förbi, som till exempel Onnibus.
Bland företagarna har man redan hittat ett par som sköter Matkahuolto. Utöver dem ska man också inhysa en vaktfirma och satsa på pakettransporter via tre företag. Jalkanen talar där om snabbleveranser.
– Vaktfirman innebär att vi har väktare som rör sig där hela tiden. Då behöver vi inte sjasa bort ungdomarna, och det är bra. Tidigare har det varit lite oroligt.
Den förnyade busstationen är tänkt att öppnas efter årsskiftet.
– Vår tidtabell är sådan att vi inleder jobbet under vintern. Nästa vår ska verksamheten vara i full gång.