Illaluktande vatten i en del av Borgå sjukhus

"Drick inte vattenledningsvattnet" står det på skyltar på toalettdörrar och vid tvättställ på Borgå sjukhus jouravdelning. På Borgå vatten försäkrar man att det inte är något fel på vattenledningsvattnet, men eventuellt på sjukhusets egna värmeväxlare.

Under veckoslutet uppstod det problem med kranvattnet på Borgå sjukhus jouravdelning.
29.09.2020 10:30
– Det var på veckoslutet vi fick uppgifter om att vattnet som kom ur kranarna på jouravdelningen luktade illa, säger arbetsledare Mauri Närhi på Borgå sjukhus. Problemet märks närmast när man öppnar kranen för att spola varmvatten, då kommer det en pust med dålig lukt.
– Vi har satt ut skyltar om att man inte ska dricka vattenledningsvattnet och upplyst hela sjukhusets personal om situationen.
På måndagen larmades Borgå vatten som kom ut för att ta vattenprover.
– Vi har fått svar på proven och de visar att det kalla vattnet är felfritt, säger Greger Nyblom på Borgå vatten. Vi levererar bara kallt vatten.
Det verkar alltså som om det skulle vara något fel på det varma vattnet.
– I liknande fall har det ofta visat sig att problemet uppstått i värmeväxlaren, säger Greger Nyblom. Hur det är just i sjukhusets fall kan jag inte uttala mig om.
– Borgå vatten fortsätter att leverera friskt vatten i en vattenkärra vid jourpoliklinikens ytterdörr, tills sjukhuset får bukt med problemet.
På sjukhuset fortsätter man med att försöka spåra källan till det illaluktande vattnet.
– Flera anställda jobbar med den här uppgiften i dag, säger Mauri Närhi på tisdagsmorgonen.

ANDRA LÄSER