Hantverk och smått och gott är lika med julmys i Liljendal

Julboden är en långvarig tradition i Liljendal som gått i arv från arrangör till arrangör. För sex år sedan var det Susanne Wahlroos som tog tag i remmarna och under de senaste fyra åren har julboden hittat sin plats i Liljendal gårds bagarstuga.

TRADITION. Susanne Wahlroos har ordnat julboden i sex år.
Dörren knarrar hemtrevligt när man stiger in i den gamla bagarstugan i Liljendal. På insidan väntar en juldoft från de otaliga julblommorna och de nybakta pepparkakorna som hör till julbodens utbud.
Susanne Wahlroos möter varje kund med ett leende där hon står bakom kassan, väl förberedd att packa ihop deras inköp.
– Här finns honung, bröd, bakelser, julblommor, smycken, stickat och allt möjligt annat, säger Wahlroos.
Största delen av allt som finns till salu är lokalproducerat.
– Målet är att så mycket som möjligt ska vara lokalt. Ungefär femton olika producenter har sina produkter utställda i julboden, säger Wahlroos.
LOKALT. En stor del av produkterna som finns att köpa i julboden har producerats lokalt.

Lyckad lokal

Bagarstugan lämpar sig ypperligt till julbod, enligt Wahlroos. Hon är speciellt förtjust i den gammaldags känsla som stugan ger. Lokalerna är också praktiska.
– Här finns gott om utrymme och jag kan förverkliga mig själv lite grann och planera ut exakt hur produkterna ställs ut. De gamla möblerna passar utmärkt in i helheten.
Byggnaden har fungerat som både restaurang och skolutrymme under årens lopp. Numera står bagarstugan vanligtvis tom och hyrs ut enligt intresse.
– Det är synd att den här vackra byggnaden inte är i mera regelbundet bruk. En av mina drömmar är att öppna ett sommarkafé här. Man vet aldrig, säger Wahlroos.
DRÖMYRKE. Susanne Wahlroos säljer också sina egna hantverk i julboden. Att bli guldsmed har varit en långvarig dröm.

Tradition

Teija Sedergren och hennes svärdotter Katarina Marttila har gjort besöket till julboden till en årlig tradition. Sedergren bor själv i Liljendal medan Marttila åkt in från Lahtis.
– Jag hängde med min svärmor för ett antal år sedan och det blev genast en tradition, säger Marttila.
Det är speciellt det närproducerade som lockat dem hit.
– Jag uppskattar det väldigt mycket att här finns så många lokalt producerade varor, säger Sedergren.
Bland kunderna finns också de som har deltagit i själva produktionen. Pia Bruce och hennes son Benjamin Bruce beundrar de fina julblommorna. Familjen Bruce står för honungen som finns till salu i julboden.
– Både vår honung och glögg har varit populära i år. Julboden är en fin tradition och jag är säker på att den kommer att fortsätta i många år, säger Bruce.
HONUNGSODLARE. Pia Bruce och hennes son Benjamin besöker julboden. Familjen Bruce står för både honung och glögg som finns till salu i boden.