Ingen biljett, ingen resa – bussbolagets påtryckning verkar ha gett resultat

Pohjolan Liikenne tar i med hårdhandskarna för att minska antalet fripassagerare inom busstrafiken i Sibbo – möjligheten att lämna även skolbarn stående på hållplatsen har kastats fram och varningen ser ut att ha gått hem.

Unga personer som försöker åka buss utan biljett eller resekort har varit ett utbrett problem i Sibbo. I hurudan utsträckning samma fenomen förekommer även i andra kommuner är svårt att säga. – Jämfört med till exempel Helsingfors är både rutterna och förarna rätt så få i Sibbo vilket gör att man lättare identifierar personer som upprepade gånger saknar biljett, säger Johan Nykvist på Pohjolan liikenne.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
24.08.2022 06:28
Det var på våren som problemet med personer som vill åka buss utan biljett eskalerade i Sibbo. Ofta handlade det om skolelever som berättade olika historier om glömda eller borttappade resekort och därför ville friåka.
– Gänget som kör Sibbobussarna är inte så stort, så våra förare kunde ganska snabbt märka att det var samma personer som upprepade gånger saknade giltigt resedokument, säger trafikchef Johan Nyqvist på Pohjolan liikenne som har hand om HRT:s busstrafik i Sibbo.
Nyqvist säger att förarna beroende på situationen ibland låtit nåd gå före rätt om en elev råkat glömma busskortet men att de inte kan se genom fingrarna i det oändliga om det gång på gång gäller samma elev.

ANDRA LÄSER