Söndagens omtalade bilkonvoj till minne av ryska segerdagen startade från Borgå

Den omtalade bilparaden till minne av segerdagen hade Borgå som samlingsplats och startpunkt. I Helsingfors ordnas motdemonstrationer mot konvojen som också ordnas till stöd för, som det heter den pågående "operationen mot nazismen och fascismen".

Konvojen samlades på Borgå begravningsplats på söndagsförmiddagen för att enligt uppgift köra till Helsingfors.
Anna Svartström
09.05.2022 07:04 UPPDATERAD 09.05.2022 14:15
I förväg har det sagts att bilkonvojen med ryska och finska flaggor ska starta i Hyvinge och köra till Helsingfors. På söndagsförmiddagen samlades deltagarna ändå vid Borgå begravningsplats.
Ungefär nittio bilar skulle då köra i paraden, sades det från arrangörshåll enligt uppgifter till HBL. Det är oklart hur många som faktiskt deltog men det handlade snarare om ett tiotal flaggklädda bilar.
Polisen har inte i förväg velat uppge hur konvojen kör – bara att rutten är i Nyland – med hänvisning till att det ska ha riktats hot mot den på sociala medier.
HBL har skrivit om planerna och arrangörerna, den rysk-finska vänskapsföreningen RuFi och krafter bakom den. Den uppges ordnas till minne av segerdagen 9 maj, men också till stöd för den pågående "operationen mot nazismen och fascismen".
I den ryska propagandan används ordet specialoperation om det ryska anfallskriget i Ukraina.
HBL har också berättat att medlemmar i en whatsappgrupp inför konvojen har hetsat till våld mot ukrainare och uppmanat medlemmarna att ta med vapen och bobollsträn.
I Helsingfors ordnas hela sju olika demonstrationer på söndagen. En motdemonstration mot konvojen ordnas i Kajsaniemi med start klockan 11.30 enligt ett pressmeddelande från polisen. På Narinken ordnas två olika demonstrationer mot den ryska invasionen och segerdagsfirandet. De hålls mellan klockan 12 och 18.
Vid 13-tiden meddelade Helsingforspolisen att den ryskvänliga konvojen passerat Helsingfors centrum och att allt gått lugnt till, även om det enligt Yle förekom stenkastning som träffade åtminstone en bil.
Senare skrev polisen på Twitter att alla söndagens manifestationer dittills förlöpt enligt plan.
Artikeln har uppdaterats.
Läs också: Rysk-finsk förening ordnar flaggkonvoj på segerdagen – "Handlar om en provokation"
Läs också: Ryssar hetsar sina landsmän i Finland – uppmanar till vapen på flaggkonvojen inför segerdagen och sprider hat mot ukrainare

ANDRA LÄSER