Borgåföretaget Lamor siktar på att återvinna plast i Sköldvik

Omkring 10 ­000 ton plastavfall per år är målet för den återvinningsanläggning som Borgåföretaget Lamor tillsammans med bolaget Resiclo planerar i Sköldvik. Finland saknar tills vidare en anläggning i den här storleksklassen, uppger Lamor.

Lamors vd Mika Pirneskoski säger att det finns potential att utveckla marknaden för att återvinna plast i Finland. Anläggningen i Sköldvik ska kunna växa och bli större än den som nu planeras.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
22.06.2022 14:50 UPPDATERAD 22.06.2022 14:51
Oljebekämpningsföretaget Lamor utvidgar sin verksamhet och planerar nu att bygga en återvinningsanläggning för plastavfall i Sköldvik, Borgå. Partner blir uppstartsföretaget Resiclo som utvecklat projekt i anslutning till kemisk återvinning av plastavfall sedan 2018.
Går allt enligt planerna börjar byggnadsarbetet på anläggningen mot slutet av året och kan tas i användning under slutet av nästa år. I ett första skede ska den ta emot cirka 10 000 ton plastavfall per år. Målsättningen är ändå att om fyra år kunna ta emot 40 000 ton plast årligen.
Anläggningen ska producera återvunnen plast för användning i den petrokemiska industrin eller för vidare förädling.
Helhetsinvesteringen i anläggningens första skede är 12 miljoner euro. 
Enligt Lamors vd Mika Pirneskoski är potentialen i Finland stor då det gäller att effektivera återvinningen av plast.
– Vi har länge varit intresserade av de möjligheter återvinning av plast erbjuder och nu får vi chansen att förverkliga en anläggning på hemmaplan, säger Pirneskoski.
För Resiclo är samarbetet med Lamor ett naturligt steg eftersom Resiclo behöver en industriell partner, uppger en av bolagets fem grundare Tomi Nyman.
– Vi har en tomt för vår anläggning och vi har avtal om råvara för den, nu har finansieringsbiten också fallit på plats, säger Nyman.
Pirneskoski uppger att planerna för återvinningsanläggningen nu ska finslipas trots att det mesta redan är ordnat. Både tillgången till råvara och logistiken kan innebära utmaningar, tror han, men räknar ändå med att tidtabellen håller.
– Plasten är ett av våra största miljöproblem och en alldeles för stor del av den plast vi använder slutar på avstjälpningsplatserna. Vi hoppas kunna samla plast från flera orter i Finland, säger Lamors vd.
Lamors aktie noteras sedan slutet av fjolåret på marknadsplatsen First North på börsen i Helsingfors. Företaget har också fått beteckningen Nasdaq Green Equity Designation, en beteckning som företag får då över 50 procent av omsättningen kommer från aktiviteter som anses vara gröna och som huvudsakligen investerar i gröna aktiviteter.

ANDRA LÄSER