Kerstin håller Runebergs fana högt

Runebergstårtor och Fänrik Ståls sägner har i närmare fyrtio års tid hört till programmet den 5 februari för Kerstin Järvinen i Nyköping i Sverige. Som född och uppvuxen i Hindsby i Sibbo vill hon hålla liv i de finländska traditionerna.

Nu under coronatiden har Kerstin Järvinen ofta vandrat runt med sin kamera i Nyköping.
05.02.2021 09:57 UPPDATERAD 05.02.2021 11:10
– Jag brukade föra mina Runebergstårtor till fröknarna på barnträdgården där ungarna gick. De visste inte vad det var och kallade dem för Runebergsbakelser. Jag måste förklara att det heter Runebergstårta, Runebergintorttu på finska. Jag har bakat Runebergstårtor i stort sett varje år sedan ungarna var små, i dag är de 38 och 36 år gamla.
Den pensionerade mentalvårdaren och ergoterapeuten Kerstin Järvinen har haft ett händelserikt liv. Som 17-åring började hon studera på Handelsläroverket i Borgå men märkte snart att hennes kallelse låg inom vården. Efter praktik och studier i Ekenäs och i Sverige hittade hon sig Schweiz.
– Där var jag anställd som en legitimierte krankenschwestern. Jag var egentligen utbildad mentalvårdare och arbetade på en psykiatrisk institution men alla utländska mentalvårdare anställdes som sjuksköterskor. Då kunde de betala oss en lägre månadslön.

ANDRA LÄSER