Bilfrälsta får sitt i lördagens åkerbilsrally

Minst sextio fordon fräser fram på en åker på Vessö på lördag.

Så här såg det ut i ett åkerbilsrally för många år sedan.

På lördag med start klockan 10.30 blir det åkerbilsrally på Vessö. Ett sextiotal fordon är anmälda till det traditionella rallyt, där man tävlar i fem olika klasser: bakhjulsdrivna bilar, framhjulsdrivna bilar, juniorer 12 -18 år, damer och superklassen.

I den sistnämnda klassen tävlar en typ av rallycrossbilar, i övriga klasser är de tävlande ekipagen en aningen risigare bilar än de man ser i trafiken. Alla fordon är avregistrerade.

Publik är välkommen att följa med tävlingarna. Många tycker att det är roligt att se hur bilarna är byggda, och fantasin är stor när det gäller att fixa sin bil.

Rallyt körs på ett slutet område, och alla deltagare har säkerhetsföreskrifter att följa. Deltagarna kör banan minst tre gånger, innan vinnare i alla klasser kan koras. Det innebär att det hinner bli eftermiddag innan rallyt är över.

Vessöbon Anders Selander hör till arrangörerna, och han rekommenderar att publiken anländer i god tid före den första starten 10.30, eftersom det kan bli rusning på parkeringen.

– Det kommer att finnas en buffé med grillad korv, kaffe och tillbehör. För parkeringen uppbärs en liten avgift, som ska täcka plogningen av rallybanan.

Tävlingsarrangörer är OS Racing, Wessö FBK och många frivilliga.