Pressfrihetsorganisationen IPI, rådgivare till Förenta Nationerna, noterade annonshotet mot Loviisan Sanomat

Tidigare i somras hotade en av Loviisan Sanomats större annonsörer dra sig ur om en viss insändare skulle publiceras. Hotet blev verklighet när tidningen också publicerade en granskande artikel. Nu har Internationella pressinstitutet (IPI) listat händelsen på sin bevakningslista.

IPI har noterat händelsen där Loviisan Sanomat tappade en annonsör.
Max Nybergmax.nyberg@ostnyland.fi
17.08.2022 11:24 UPPDATERAD 19.08.2022 10:54
I slutet av juli drog Internationella pressinstitutet (IPI) en slutsats med koppling till Lovisa: Händelsen där den lokala K-köpmannen hotat med att dra tillbaka annonseringen på grund av Loviisan Sanomats publicistiska linje ska klassas som en larmhändelse, eller media alert som det heter på engelska.
Tidningen hade då publicerat en insändare och en artikel om felaktigheter i prislapparna som lett till att kunderna ibland betalat fel pris i kassan. Dilemmat var aldrig att butiken drog bort sin annonsering, utan att köpmannen försökte påverka tidningens innehåll med hot om indragna annonspengar.
IPI är en global organisation som bland annat har en rådgivande funktion inom FN och som bevakar pressfriheten. Till uppgifterna hör att notera händelser av olika grader av allvar där journalister och medier hotas på olika sätt.

ANDRA LÄSER