Kvarnbacken mot semifinal

Trots att väckarklockan ringde redan före klockan fem på morgonen i många östnyländska hem var det full fart på Karlsplan hela fredagseftermiddagen.

Slutspurten. I pojkarnas gatustafett lyckades både Forsby skola och Saxby skola ta sig upp i täten.
Lågstadiernas dag på Stafettkarnevalen bjöd på både kyla och solsken, medan stafetterna avlöste varandra på Karlsplan i Vasa. Det började bra för de östnyländska skolorna då Kvarnbackens skola i Borgå tog hem segern i båda sina heat i 8 x 50 meter mixed för lågstadierna.
– Vi hade två lag och båda kom till semifinal! jublar Emelie Hägglund och Ida Finell, som båda går i fyran.
– Vi hade tränat bra, speciellt på växlingarna!
– Och så tappade vi inte pinnen en enda gång, säger Ida Finell.
Skolans första lag kvalade till semifinal med den nästbästa tiden, endast en knapp sekund efter Storängens skola i Esbo. Det är därmed bäddat för ytterligare en spännande dag på Karlsplan då semifinalen går av stapeln klockan 10. Finalerna löps senare på eftermiddagen.
Laget tog ledningen under den första rakan sträckan, och behöll den ända till slut.
– Jag fattade först då jag kom i mål och såg att ingen var framför mig, säger Emelie Hägglund som sprang ankarsträckan.
– Jag blev så glad, jätteglad!
För flickorna gäller det nu att ladda upp inför lördagen genom att sova bra.
– Det blev ju så tidig väckning. Men först ska vi fira genom att äta lite chips och godis.
Köerna till godis- och matstånden ringlade sig långa utanför Karlsplan hela fredagen, men i övrigt verkade arrangemangen på det nya stället fungera bra.
Uppvärmningen skedde vid travbanan strax sydväst om Karlsplan. Där har också Sara Uddström, My Lökfors och Matilda Holmström från Tolkis skola värmt upp inför lågstadiernas 600+600+400 meter.
Flera östnyländska skolor deltog i stafetten, där bland annat Tolkis har ett guld från tidigare och Gammelbacka skola ett silver.
I år blev framgångarna lite klenare, men de tre Tolkisflickorna är nöjda.
– Det kändes bra, vi är nöjda, säger de, efter att ha slutat på 38:e plats av 164 lag.
– Det blåste inte så mycket och vädret var bra.

Vad tycker ni om att löpa på Karlsplan?

– Det är lite mindre. Och så finns här inte lika mycket att köpa.
På bussen upp ägnade de sig åt att sova och spela på telefonerna. Tolkis skola deltar med i fem olika stafetter med 17 elever.
– Vi prioriterade sjätteklassisterna eftersom de går sista året i skolan, men flera femmor rymdes också med. Alla som ville fick delta, berättar klassläraren Emil Vaara.
Ytterligare ett spännande moment för de östnyländska skolorna bjöd pojkarnas 4-manna gatustafett för små lågstadier på. Länge såg det ut som om Forsby skola i Lovisa skulle ta hem bronset, men ankaret Kristian Hydén fick se sig omsprungen alldeles på de sista metrarna.
– Det var tungt, det såg så bra ut. Men nog är fjärde plats bra också, även om det hade varit bättre med en tredje plats förstås, säger han, fortfarande med andan i halsen efter slutspurten.
Hydén måste ändå återhämta sig snabbt eftersom han skulle delta ännu i dagens sista stafett, 5 x 80 meter mixed.
– Jag måste bara hinna dricka lite och vila emellan. Men det är nog roligt här!
Saxby skola kom fjärde i samma stafett. Även Gumbostrands skola klarade sig bra i stafetten där 70 lag deltog i en och samma final.
Stafettkarnevalen fortsätter på lördagen med semifinaler och finaler. Även högstadierna och gymnasierna anländer till Vasa.

Bästa hejarklack

Karamalmens skola, Esbo.
Karamalmen premierades för sitt enhetliga utseende, glada och pigga humör. "Dessutom har de orkat ge järnet hela dagen!" skriver juryn i sitt utlåtande.
Hedersomnämnande:
1. Solf skola för sina snärtiga dräkter och sin fina ork hela dagen.
2. Sjundeå skola för en solig hejarklack med både flickor och pojkar.
ANDRA LÄSER