Lucias krönare vet allt om ljus

Om sex veckor är det luciadagen, och i dagens tidning finns de fem flickor som ställt upp som luciakandidat. Allra högtidligast är kröningen på Gamla rådhustorget. I år är det verkställande direktören för Borgå Energi, Patrick Wackström, som kröner lucia.

Jannika Lindén
01.11.2019 06:51 UPPDATERAD 01.11.2019 07:06
Patrick Wackström uppskattar traditioner. I år är det han som ska kröna Östnylands lucia.
– Det är en ära att bli tillfrågad och jag tackade förstås ja, säger Wackström.
Lucia och luciatraditionen har alltid varit viktig för honom, och han har varit med om kröningen i Gamla stan flera gånger.
– Om jag inte varit där har jag sett lucia vid något annat tillfälle. Lucia är för mig en stämningsfull etapp på vägen mot julen.
Hans första luciaminnen härrör sig till barndomens söndagsskola och julfesten som ordnades där.
Under kröningen håller krönaren ett tal till lucia och hennes tärnor. Det talet har nästan tagit form redan, även om Patrick Wackström inte vill avslöja några detaljer i det här skedet.
– Men det kommer nog att ha någon koppling till ljus, säger han menande.
Hur viktig lucia är och för hur många insåg Patrick Wackström då hans egen dotter Agneta var tärna i början av 2000-talet.
– Det är jätteviktigt för många, och jag förstod hur mycket glädje lucia sprider.
Wackström fäster stor vikt vid sången och att luciatrions röster fungerar bra ihop. Den viktigaste enskilda egenskapen hos trion är styrka.
– De ska vara äldre än vad de egentligen är, det är ett tufft men mycket viktigt uppdrag. Lucia behövs verkligen, och flickorna kommer att gå ur luciatiden ännu starkare än de var då den började, säger han.
En viktig del av luciatraditionen är insamlingen för välgörande ändamål. I år har luciajuryn bestämt att en del av de insamlade medlen går till de östnyländska polisernas rekreationskassa.
– Det är ett jättebra val. Poliserna gör ett viktigt jobb som inte alltid uppskattas så mycket som det borde.
Luciakröningen är fredagen den 13 december klockan 18 på Gamla rådhustorget i Gamla stan i Borgå. Runebergskören kommer att uppträda med några stämningsfulla julsånger. Efter kröningen blir det luciamusik i domkyrkan.

ANDRA LÄSER