Nu har du chansen att lyssna till stjärnskottet från Borgå – elvaåriga Lilja Haatainen är en ung violinvirtuos som snart ställer sig på den internationella tävlingsscenen

Lilja Haatainen kommer att delta i den internationella Louis Spohr-violintävlingen som hålls i Weimar i Tyskland i slutet av oktober, men du kan höra henne på Café Cabriole.

Lilja Haatainen
23.09.2022 13:05 UPPDATERAD 26.09.2022 13:15
Lilja Haatainen är den enda finländaren som uttagits till tävlingen i åldersgruppen födda efter 2009, skriver Borgå stad i ett pressmeddelande.
Måndagen den 3 oktober uppträder Lilja Haatainen med sitt tävlingsprogram i Café Cabriole tillsammans med pianisten Liisa Malmivaara. På konsertprogrammet finns musik av kompositörerna J.S. Bach, W.A. Mozart, Pablo de Sarasate samt Christian Sinding.
Lilja Haatainen har trots sin unga ålder hunnit nå stora framgångar. Hon har spelat som solist i bland annat Uleåborgs stadsorkester, Villmanstrands stadsorkester och Finländska Kammarorkestern. Hon uppträdde också på Radions symfoniorkesters konsert för unga solister i mars 2021. Hon vann tävlingsklassen för 10–12-åringar i Juhani Heinonen-violintävlingen i Jyväskylä i mars 2022.
Lilja Haatainen studerar vid Borgånejdens musikinstitut, hon är också elev vid Viuluakatemia i Borgå. Viuluakatemia erbjuder tilläggsutbildning för finländska toppbegåvade unga violinister.
Det är fritt inträde till konserten den 3 oktober klockan 19 i Café Cabriole, men eftersom det är begränsat med platser bör man reservera plats på förhand genom att mejla musiikkiopisto@porvoo.fi.


ANDRA LÄSER