Lilla Villan firar tillsammans hela våren

Kulturcentret Lilla Villan i Nickby satsar i vår på att fira tillsammans. Orsaken är enkel: fester är roliga och gör många olika människor i vårt land glada.

TILLSAMMANS. Afrotysonia, det vill säga Sonja Korkman, Aino Ruotanen och Macoumba Ndiaye, bjuder på en av vårens festliga konserter på Lilla Villan.
04.03.2019 19:01
Purim, eid, nouruz, jul och luciadagen, de här är fester som firas hos många finländare. Om man dessutom räknar med vänners, bekantas och släktingars födelsedagar så finns det många festdagar om året att pricka in i kalendern.
På Lilla Villan ringar man in festorsakerna på en utställning som ger en järndos information, inte bara om fester, utan också om hur de firas tillsammans i skolor i Nyland. Utställningsbesökare får också vandra på Lilla Villans mångkulturella jättekalender, kring en magisk sagomatta som är viktig då det ordnas guidade sagoturer för daghems- och skolgrupper.
Med festsatsningen kommer också en rad musikaliska begivenheter som tangerar temat. Starten gick redan i helgen med en konsertversion av operan Aida och under de närmast månaderna bjuds publiken på allt från träblåsarkonsert och jazz till dragspelsmusik och arabisk lyrik.
Lördagen den 30 mars drar det ihop sig till en konsert med lyriska dimensioner. Ali Saad och Sanna Salmenkallio bjuder på finsk och arabisk lyrik i ny version och därefter ordnas det familjefest då det persisk-kurdiska nyåret nouruz firas på Lilla Villan. Värt att pricka in i festkalendern är också Lojo stadsorkesters gästspel i Nickby den 5 april. Temat för konserten är drömmarnas värld och genren är klezmermusik.
Lilla Villans fira tillsammans-satsning avrundas torsdagen den 25 april klockan 19 med gruppen Afrotysonia. Då vankas de afropop från Helsingfors när afrikanska rytmer kombineras bland annat med nordisk folkmusik. Bandet består av Sonja Korkman, sång, Aino Ruotanen, kantele och Macoumba Ndiaye (Senegal) på slaginstrument.
Utställningen på Lilla Villan är planerad av Alexander Reichstein och Ad Astra med fotografier av Andrej Scherbakov-Parland.

Vi firar tillsammans

Musik- och kultursatsning på Lilla Villan i Nickby den 1 mars till den 28 april.
Den 10 mars kl. 16 Kvartetten Puupuhallin spelar Goldberg-variationerna.
Den 21 mars kl. 10 Decibel! och den 21 mars kl. 19 Erja Uitto och Barbique Jazz Band.
Den 29 mars kl. 19 Maria Kalaniemi & Désirée Saarela.
Den 30 mars kl. 13 Ali Saad & Sanna Salmenkallio, arabisk lyrik.
Den 5 april kl. 19 Lojo stadsorkester bjuder på en kväll med klezmer-musik.
Den 25 april kl. 19 afrikansk-nordisk afropop med Afrotysonia.
Utställningen Historier på vinden fortsätter den 2 april–14 juni, Borgåkonstnären Nelli Nio gästspelar med ett konstverk.

ANDRA LÄSER