Läkarstationen Ergo i konkurs – boförvaltare avgör framtiden för Lovisaföretaget

Lovisaföretaget söktes i konkurs på onsdagen.

SÖKT I KONKURS. Läkarstationen Ergos framtid hanteras av tingsrätten.
Läkarstationen Ergo Terveyspalvelut Oy meddelade på onsdag eftermiddag att företaget har sökts i konkurs. I ett kort pressmeddelande informerar delägaren och vd:n Janne Lepola att boförvaltaren beslutar om verksamhetens fortsatta framtid.
Till dess att tingsrätten har utsett en boförvaltare erbjuds tjänster endast i liten skala. Laboratoriet och läkarmottagningen är stängda tills vidare.
Lepola säger till Östnyland att verksamheten varit svår att hålla lönsam redan en längre tid, och att pandemin blev den sista spiken i kistan.
– Till sist fanns inga alternativ. Med coronaviruset vågar folk inte riktigt ta sig till läkare. Så där allmänt är Lovisa lite för liten stad för två aktörer i den här branschen.
Lovisa Läkarstation Ergo är en privat läkarstation, med allmän- och specialläkartjänster. Stationen har också ett eget laboratorium och en företagshälsovårdsenhet. Personalstyrkan består av sex personer, plus en inhoppare.
Lepolas andra läkarstation, i Vanda, råkade ut för samma öde. I och med Ergos konkurs uppstår ytterligare en del skulder att betala tillbaka.
– Vi har några större borgenärer.
Några planer på att försöka med en annan läkarstation finns inte.
– Jag har sett det här med att vara företagare nu. Lyckligtvis har jag mitt andra ben att stå på, som luftfartsläkare. Jag leder läkarverksamheten inom luftfart vid Aviapolis. Flygbranschen står också stilla nu, men lyckligtvis fortsätter de regelbundna hälsogranskningarna så att det ska gå att starta igen när det är möjligt, säger Lepola.
ANDRA LÄSER