Mia Heijnsbroek-Wirén går till Samlingspartiet – "Blixt från klar himmel" för SFP

Mia Heijnsbroek-Wirén, ordförande i stadsstyrelsen i Lovisa, flyttar över till Samlingspartiet enligt ett pressmeddelande på måndagskvällen. Partiordförande Petteri Orpo menar att tillskottet ökar partiets chanser att vinna valet.

Stadsstyrelsens ordförande i Lovisa, Mia Heijnsbroek-Wirén, byter SFP mot Samlingspartiet inför vårens kommunalval. Arkivbild.
21.12.2020 20:39 UPPDATERAD 21.12.2020 20:54
Flytten sker inför kommunalvalet i april, där Heijnsbroek-Wirén ska ställa upp – men den här gången för ett annat parti.
Enligt pressmeddelandet hänger beslutet ihop med bland annat partiets syn på "ekonomiskt ansvarstagande".
"I kommunalpolitiken har samarbetet med Samlingspartiet alltid varit ytterst smidigt. Jag håller fullständigt med Lovisas samlingspartister i flera ärenden. Speciellt Samlingspartiets ansvarsfulla syn på ekonomin samt respekten för flit och företagsamhet tilltalar mig", säger Heijnsbroek-Wirén i pressmeddelandet.
Den här hösten har Heijnsbroek-Wirén sadlat om. Hon är numera företagare på heltid inom restaurangbranschen.
"Jag har alltid känt varmt för ärenden som berör företagare. I kommunalpolitiken har jag främjat företagarnas intressen i över tio år – nu har jag själv blivit företagare och etablerat ett helt nytt företag. Möjligheterna i Lovisa begränsas av onödiga samhälleliga motsättningar. I fortsättningen måste vi bli bättre på att se helheter och bära mer ekonomiskt ansvar", säger Heijnsbroek-Wirén.
Partiets ordförande Petteri Orpo uttrycker sin glädje över rekryteringen i en tweet.

"En blixt från klar himmel"

När HBL ringer Dan Johansson, ordförande för SFP i Nyland, har han fått beskedet bara minuter tidigare.
– Jag fick ett sms om det för en stund sedan. Det är en blixt från klar himmel, jag har inte hört någonting alls som skulle ha tytt på att hon byter parti, säger han.
– Det är såklart ingen glad nyhet, och vi hamnar i en otrevlig situation nu. Men å andra sidan har var och en rätt att själv välja vem man ställer upp för, eller om man helt låter bli att ställa upp.
I Lovisa har SFP majoritet i stadsfullmäktige, med 18 av 35 mandat. I valet 2017 var Heijnsbroek-Wirén en av röstmagneterna, hon fick nästflest röster efter Otto Andersson.
Dan Johansson är ordförande för SFP i Nyland – en post som Mia Heijnsbroek-Wirén tidigare satt på.

Är du rädd för att Lovisa nu slinker ur SFP:s grepp?

– Nej, jag tror inte det kommer att hända. Ingenting hänger på bara en person, det är samspel, inte solospel.
Dan Johansson tillägger att sådana här avhopp sker med jämna mellanrum.
– De senaste månaderna har vi sett att vissa lokalpolitiker byter till SFP. Så vårt parti är verkligen inte ett sjunkande skepp, en person här och där som hoppar av är inte avgörande.

"Tänker främja det svenska språket"

Men Heijnsbroek-Wirén är inte endast lokalpolitiker. Hon har även företrätt Dan Johansson på posten som ordförande för SFP i Nyland, och ställt upp för SFP i riksdagsvalen 2011 och 2019.
"Jag tänker i fortsättningen också främja det svenska språket. Det är ytterst viktigt att få tjänster på sitt modersmål. Jag hoppas att min hjälp kan bidra till att förbättra svenska språkets ställning i Samlingspartiet", säger Heijnsbroek-Wirén.
Hon ska även starta upp en svenskspråkig förening för Samlingspartiet i östra Nyland.

"Borgerligt sinnade kan känna sig hemma"

Ordförande för Samlingspartiet i Nyland, riksdagsledamot Heikki Vestman, tror att Heijnsbroek-Wirén kan fungera som exempel för andra i SFP "som är trötta på Sanna Marins regerings vänsterpolitik", står det i pressmeddelandet.
"Det är inte ett under att så många svenskspråkiga borgerligt sinnade känner sig beklämda på grund av den rådande vänsterregeringen i landet. Flera diskussioner pågår och det inte endast i Nyland. Svenskspråkiga borgerligt sinnade kan känna sig hemma i Samlingspartiet", säger Vestman.

ANDRA LÄSER