Här är gänget som fixar Skördefesten på Bygdeborg

Hundraåriga ungdomsföreningen i Jackarby-Renum har en styrelse som vill skapa gemenskap i byn.

Fanny Forsblom (övre raden t v) Linda Carlström, Sabina Lönnroth, och Christin Lindroos och Anna Fransman-Grönqvist längst fram, utgör ungefär halva styrelsen för Jackarby-Renum ungdomsförening.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
07.09.2022 12:44 UPPDATERAD 20.09.2022 11:09
Just nu är det skördefesten i Bygdeborg den 24 september som tar upp Jackarby-Renum ungdomsförenings styrelses möten. Den ska vi berätta mer om strax, men först några ord om föreningen och den aktiva styrelsen, tio glada kvinnor, varav hälften är på platsen en söndagskväll för att planera skördefesten.
Ungdomsföreningen har omkring 300 medlemmar, den är grundad 1920 och föreningshuset Bygdeborg är byggd på 1940-talet. Den nuvarande styrelsen leds av Anna Fransman-Grönqvist, och det här sammansvetsade gänget har jobbat frivilligt för föreningens fromma i många år.
Egentligen borde man inte få avslöja det, men när alla styrelsemedlemmar hade småbarn blev det ett ganska välkommet avbräck att gå på styrelsens möten. Få prata och dricka kaffe i lugn och ro. Nu är barnen större, men mötena cirka en gång i månaden har blivit en trevlig rutin som damerna inte vill avstå ifrån.
– Men vi välkomnar nya medlemmar i styrelsen, hälsar ordförande Anna Fransman-Grönqvist.

Danskvällarna är populära

Under coronapandemin har det inte hänt särskilt mycket i föreningshuset Bygdeborg, men före pandemin arrangerades flera evenemang årligen: julfest, barnfest, teater och de populära vuxenfesterna med dans.
– Danserna är populära. Om vi har bra band så kommer folk också längre bort i från, som Sibbo och Lovisa.
Det här gänget vet att det finns gott om dansivriga östnylänningar som håller koll på var det ordnas danser. Nu tipsar de om dansen på Bygdeborg den 12 november med dansbandet Guns rosor. På föreningens Facebook-sida finns mer info om den kvällen.
Det går inte att ta miste på vilken förening dessa damer hör till.
Men närmast är det skördefesten den 24 september som upptar styrelsens energi. Då blir det också dans, till tonerna av bandet The Capo Duo.
– Och så blir det god mat, som vi lagar själva. Först en välkomstdrink, sen en mustig gryta med tillbehör och allra sist efterrätt, säger Linda Carlström.
Under kvällen kanske det ordnas program i form av lekar och tävlingar, men det är ännu öppet. Men dans ska det bli och The Capo Duo spelar allt möjligt, och är förberedda på att få önskemål av publiken om musiken.

Byar som folk flyttar till

Det bästa med Jackarby och Renum är att de är idylliska byar i lantlig miljö. Ännu på 1990-talet fanns det en butik i Jackarby och skolor, och ännu lite tidigare fanns det bensinmack och post. I dag har all service lagts ned och flyttat in till centrum. Trots det lockar byn och man ser en en våg av inflyttare. Närheten till stan och hyfsade priser på tomter och hus är dagens fördelar med byn.
Inflyttningen gläder dem som har bott här längre, kanske sedan barnsben, men å andra sidan betyder de många obekanta namnen på postlådorna en utmaning för föreningen. Hur ska man locka de nyinflyttade med i verksamheten och gemenskapen? Det tål att fundera på.

Föreningshuset står inte tomt

Föreningshus är krävande att underhålla och hålla liv i, inte minst i dessa tider med stigande elpriser. Den trivsamma och vackra festlokalen hyrs ut för fester, här hålls möten och Medborgarinstitutet ordnar kurser här. Med hyresintäkter och bidragens hjälp klarar föreningen att hålla ekonomin i skick. Idéerna är många om vad som skulle kunna ordnas för att glädja byborna. Men allt lockar inte.
– Vi försökte skapa ett slags vardagsrum för byborna i ett av den tomma vaktmästarbostadens rum. Vi inredde rummet trevligt och arrangerade vändagspyssel, påskpyssel och program på kvinnodagen, men det visade sig att det inte riktigt fanns efterfrågan på det. Allt lyckas inte, trots att vi bett medlemmarna säga vilka aktiviteter de önskar sig, berättar Sabina Lönnroth.

Vill du vara med på Skördefesten den 24 september? Du kan anmäla dig senast den 18 september genom att ringa Sabina Lönnroth på telefonnummer 040 738 6060.

ANDRA LÄSER