Fastän minnet annars sviker en, så väcker lucia minnen och känslor till liv

Lucia med följe sjöng för alla som bor på serviceboendet Majberget. "Alla väntar på lucia" säger Majbergets handledare Katarina Gustafsson.

Luciakvartetten uppträdde för alla 60 som bor på Majberget. "Man ser verkligen hur de uppskattar sången och besöket" säger tärnorna.
Fredrika Lindell
17.12.2021 18:28 UPPDATERAD 17.12.2021 18:55
En äldre dam med rullator stannar upp och tackar ödmjukt årets lucia Selma Lepistö för sången. Det här är luciakvartettens fjärde uppvisning för i dag och de uppträder för alla 60 klienter som bor på boendet.
– Det är jätteroligt att vi får komma hit och sjunga, trots att coronaläget är vad det är, säger Lepistö.
Tärnorna Tindra Karlsson, Frida-Karin Andersson och Miranda Andersin är alla glada över att komma hit och sjunga, även om de ska göra det med ansiktsmask och måste hålla avstånd till de boende under besöket.
– Man ser verkligen hur de uppskattar sången och besöket, säger Andersson.
Iris Gröndahl, 94 år, uppskattade sången och säger att hon själv också brukar sjunga julsånger.
Då luciakvartetten tågar in i salen där en del av de äldre sitter och väntar är det alldeles tyst. En del tittar fokuserat på lucia och tärnorna och en sjunger med. Luciakvartetten uppträder med en handfull sånger, förutom Sankta Lucia fick Majbergets boende bland annat höra En stjärna lyser så klar.

Väcker minnen till liv

– Det var fint, säger Iris Gröndahl då kvartetten tågat ut.
Iris Gröndahl är 94 år gammal och en av Majbergets klienter som i dag fick höra lucia sjunga. Hon tycker att sången var vacker men att det hördes lite svagt. På frågan om Iris själv brukar sjunga några julsånger svarar hon glatt med glimten i ögat.
– Jo då, fast jag är dålig på att sjunga så försöker jag ändå.
Luciakvartteten tillsammans med Katarina Gustafsson, handledare för serviceboendet, och luciadockan som finns med på serviceboendets julutställning.
Katarina Gustafsson, handledare för serviceboendet, säger att alla på Majberget varje år ser fram emot lucia.
– Fastän minnet annars börjar svika dem så ser man hur lucia väcker minnen och känslor till liv hos dem, säger Gustafsson.
Gustafsson berättar om ett rum med varierande utställningar som man ordnar för klienterna på Majberget. Just nu är det julutställning i rummet. Tomtar av äldre modell, änglar, en gran, en lucia och en liten vintervärld finns att beskåda. De boende får gå tillsammans med en vårdare till rummet och titta och känna på saker och tala om dem, förhoppningen är att det ska väcka minnen och vara en trevlig upplevelse för de äldre. De boende har också fått fylla i julklappsönskemål som vårdarna skrivit på ett ark på väggen.
– De önskar sig så rörande saker som frid åt alla, säger Gustafsson.
På julklappsönskelistan finns också bland annat en bil, glasögon och kaffepanna.
De boende på Majberget har fått önska sig julklappar av julgubben. På listan finns både mer och mindre konkreta önskemål, som lugn och ro och en bil.
Tomtar av äldre modell på utställning i serviceboendets utställningsrum. Förhoppningen är att tomtarna ska väcka minnen hos de äldre.
En babytomte och en stor julgubbe sprider julstämning på serviceboendet Majberget.

ANDRA LÄSER