Lovisastyret valde ny bildningsdirektör

Stadsstyrelsen har för sin del godkänt förslaget till direktör för bildning och välfärd i Lovisa. Valet föll på en utomstående person med bred erfarenhet.

REKRYTERING. Förslaget är att Kirsi Kinnunen blir direktör för centralen för bildning och välfärd.
09.10.2018 18:32
När Lovisa stad nu är i färd med att förnya organisationen så letar man också efter direktörer för de (tills vidare) fyra nya centralerna.
Nu föreslås Kirsi Kinnunen bli direktör för centralen för bildning och välfärd. Stadsstyrelsen gjorde valet på måndagen, och stadsfullmäktige fattar det slutliga beslutet den 17 oktober.

Bred erfarenhet

Ursprungligen intervjuade man fem personer för jobbet, varefter Kinnunen och nuvarande bildningsdirektören Thomas Grönholm kom vidare till lämplighetstesterna.
Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom är mån om att påpeka att det inte handlar misstroende mot Thomas Grönholm. I stället handlar det om att välja rätt person för ett jobb som inte tidigare funnits.
– Det som avgjorde var framför allt bredden. Kinnunen har erfarenhet från olika sektorer, som kultur, bildning, finansiella världen, internationell verksamhet och välfärd, säger Oker-Blom.
Kirsi Kinnunen har ursprungligen jobbat som lektor i svenska och tyska, och har via en rad andra poster landat som bildningsdirektör i Ilmajoki (Ilmola). Språkkunskaperna sträcker sig från finska till svenska, tyska och engelska.
– När vi väljer personer för de här posterna ser vi specifikt på visioner. Det är inte samma jobb som förut. Vi vill få in nya idéer.

Bra respons

Oker-Blom uppfattar inte att den nuvarande personalen uppfattar att de "byts ut" i samband med processen. En ny organisation och en ny position förutsätter lite nya tankar och idéer påpekar han.
– Det finns tjänster som Grönholm kan söka. Jag kan lägga till att han fått enbart positiv respons från personalen, att han är en bra chef. Målet är att hålla honom kvar som chef i staden.
Kirsi Kinnunen inleder jobbet den 1 januari, förutsatt att också fullmäktige godkänner valet.

ANDRA LÄSER