Ny ridplan stod pall för testet

Ett femtiotal ekipage tog mått på varandra när Borgå Mustang ordnade den första tävlingen för hösten. Tävlingen var samtidigt en milstolpe eftersom den reds på den nyrenoverade tävlingsplanen i Kokon.

STILIGAST. Laura Korhonen och Sheila IV stod för den vackraste rundan i söndags.
För arrangörerna var det som att komma hem igen när de byggde upp tävlingsbanan i lördags. Efter en paus på två år kunde man ordna tävlingar på planen i Kokon igen.
– Vi är mycket tacksamma för att Borgå stad beviljade stöd för att renovera planen och gjorde det så bra, säger ordförande Jenny Tomperi.
Ridplanens botten har varit ett stort problem under flera år. Föreningens egna resurser har inte räckt till för så stora renoveringsarbeten som behövdes, och för två år sedan konstaterades att det inte är säkert att rida på planen. Nu fungerade bottnen över förväntan.
– Det gick jättebra på alla sätt. Jag är mycket nöjd, jag vet att det fanns en rädsla för att planen inte skulle hålla för användning, säger Tomperi.
Den nya bottnen har planerats av ryttarförbundets plankonsult Ismo Lätti som också kom för att se hur planen fungerade under tävlingarna i söndags. Lätti kommer att vara involverad i framtiden också.
– Nu är underhållet av planen viktigt, så att den är bra i fortsättningen också. Vi får hjälp av Lätti om hur vi ska bete oss, och vi har den utrustning som behövs för att hålla just den här bottnen bra, säger Tomperi.

Cup i banhoppning

Bristen på egen tävlingsplan har inte påverkat verksamheten. En cuptävling i banhoppning och en i dressyr har det blivit per år i de olika stallen i bygden, något som också haft sina goda sidor.
– Samarbetet med de olika stallen har stärkts när vi haft tävlingar där. Det är roligt att så många ställt upp med utrymmen, säger Tomperi.
I söndags ordnades den första deltävlingen i årets cup i banhoppning. Cupen rids så att ekipagen samlar poäng under tre deltävlingar och den som har flest poäng när den sista deltävlingen är över vinner cupen. Varje deltävling är ändå sin egen tävling.
Föreningens egna ryttare höll sig framme när prisrosetterna delades ut. Dagens första klass var med en hinderhöjs på 40-50 cm, som ordnades för att ge möjlighet att öva på hur det är att tävla också för de som är nya i grenen, ryttare som hästar. Klassen gav inga cuppoäng, men fem ekipage startade. Mustangs Helmi Luoto med familjens unghäst Leevi Lennokas knep segern i klassen, som var den första starten i banhoppning för ekipaget.
I klass 3, med en hinderhöjd på 70 centimeter placerade sig Ida Haapasalo på Attam på en andra plats och Ronja Kuismin med Vifa på en tredje plats. Klass fyra, 80 centimeter, blev en fullträff för arrangörsföreningen. Ronja Kuismin vann, Alice Tallberg och Piiga kom på andra plats, Helmi Luoto och Tiana på tredje och Isla Hällström på Eterma fjärde plats.

Stilbedömning

Alla klasser avgjordes med stilbedömning, vilket innebär att placeringen bestäms av både hur ryttarna klarar uppgifterna på banan och av hur snyggt de gör det. En speciell stildomare ger poäng för hur ryttaren fungerar under banan, hur banan rids och det allmänna intrycket.
– Vi valde att ha stilbedömning i den första tävlingen eftersom det är första gången vi tävlar på den nya bottnen. Det blir också intressantare med tanke på cupen, säger Tomperi.
Laura Korhonen med Sheila IV, som representerar föreningen Borgå Ryttare, hade dagens bästa stilpoäng och hoppade också felfritt. Korhonen vann klass sex, med en hinderhöjd på 100 centimeter.
De följande deltävlingarna i cupen ordnas i Kokon 24.9 och 15.10 då också arrangörsföreningens medlemmar tävlar om vem som blir föreningsmästare i banhoppning i år. I de andra deltävlingarna kommer det inte att vara stilbedömning, men om det är jämnt då alla deltävlingar har ridits vinner den ryttare som hade de bästa stilpoängen i den första deltävlingen.
Förutom cupen ordnar Borgå Mustang en dressyrtävling den 1.10.
Resultaten finns i sin helhet på www.kipa.ratsastus.fi.

ANDRA LÄSER