Mycket arbete återstår

Även om vi i dag har en jämlik äktenskapslagstiftning, återstår det mycket arbete för jämställdheten och jämlikheten i samhället.

13.03.2020 05:54
År 1885 utkom Minna Canths kändaste pjäs Työmiehen vaimo (Arbetarens hustru). Det är en berättelse om Johanna som ingår ett olyckligt äktenskap med drummeln Risto. Redan under bröllopsfesten framgår det att Risto varit otrogen med den romska skönheten Homsantuu. Efter ett år av äktenskap har Risto supit Johannas alla besparingar och återupptagit bekantskapen med Homsantuu. Johanna försöker få sömnadsarbeten för att skaffa mat åt sig själv och familjens nyfödda bebis.
Med pjäsen riktar Canth frän kritik mot den rådande äktenskapsordningen, där mannen hade rätt att förvalta kvinnans egendom och bestämma över henne. Arbetarens hustru är därtill en berättelse om hur alkoholen leder till fördärv och olycka. Bägge teman engagerade också författaren på ett personligt plan.
Förutom att Minna Canth var en hängiven kvinnorättskämpe verkade hon också aktivt i nykterhetsrörelsen under sin livstid.
Pjäsen Arbetarens hustru belyser också den romska befolkningens utsatta situation i 1880-talets Finland. Samtidigt är Homsantuu en stark och självständig huvudperson som vägrar att underkasta sig den manliga maktordningen. När polisen drar i väg med Homsantuu, efter att hon försökt skjuta Risto, utbrister hon: ”Teidän lakinne ja oikeutenne, ha, ha, ha, ha. Niitähän minun pitikin ampua” (Er lag och rätt, ha, ha, ha, ha. Det var ju dem jag skulle skjuta). Man kan bara föreställa sig vilken uppståndelse den repliken väckte i publiken 135 år sedan.
För att ära Minna Canths författarskap och livsverk firar vi den officiella dagen för jämställdhet den 19 mars. Även om vi i dag har en jämlik äktenskapslagstiftning, återstår det mycket arbete för jämställdheten och jämlikheten i samhället. Metoo-rörelsen aktualiserade trakasserierna mot kvinnor även i vårt land. Vidare är Finland det näst farligaste landet för kvinnor inom EU och var tredje finländsk kvinna upplever våld i nära relationer under sin livstid (Yle 16.1.2019). Alkoholen för också fortsättningsvis med sig mycket olycka i många finländska hem. Det är viktigt att föra Minna Canths arv vidare och kämpa för jämlikheten.

Mikael Hiltunen,

(SDP), Borgå

ANDRA LÄSER