Unga teaterentusiaster ses på scenen i Sibbo

Sju teatergrupper eller närmare bestäm sjuttio teaterglada ungdomar från Sibbo och Borgå uppträder på Lilla Villan på lördag. Då är det dags för den nationella teatermönstringen, Teatris-festivalens, östnyländska delevenemang.

TEATERMÖNSTRING. Teatris, som ordnas vart tredje år, ordnas nu för första gången i Sibbo och totalt kommer sjuttio ungdomar att ses på Lilla Villans scen på lördag.
ÖN
21.03.2019 07:55
Grupperna på scenen består till största delen av teaterentusiaster i åldern 10 till 18. Det är fråga om unga som sysslar med teater som hobby inom ramen för bland annat Porvoon Teatteri, Teatteri Soittorasia och Sipoon nuorten teatteri.
Föreställningarna är i stor del skrivna och uttänkta av de unga hobbyskådespelarna, och pjäserna behandlar en rad ämnen som är aktuella bland ungdomar. Teman som tangeras i pjäserna är bland annat klimatförändring och mobbning i sociala medier men det handla också om hur svårt det är att välja ett ämne som intresserar hela teatergruppen.
Konstruktiv och uppbyggande kritik är en del av Teatris-konceptet, och på Lilla Villan är det en panel bestående av tre teaterproffs som står för feedbacken. Teaterdirektör Salla Leino, skådespelaren Mika Fagerudd och regissören och läraren Ilja Mäkelä väljer också ut vilka föreställningar som får representera Östnyland i samband med den nationella Teatris-uttagningen som ordnas i Jyväskylä i slutet av maj.
Teatris är en del av Ung Kultur- ungdomsarbetet som uppmuntrar och stöder barn och unga till mångsidiga kulturhobbyer. Evenemanget ordnas vart tredje år och i är det första gången som Sibbo håller i trådarna för arrangemangen. Förutom alla teaterunga och deras följeslagare får också vanliga teaterbitna delta som publik.
Lördagens Teatris-evenemang arrangeras av ungdomstjänsterna i Sibbo, Borgå och Lovisa i samarbete med barnkulturhuset Lilla Villan.

Teatris

Ungdomligt Teater-evenemang på Lilla Villan i Sibbo, lördagen den 23 mars klockan 10–19.
Föreställningar enligt följande: klockan 10 Sipoon nuorten teatteri, Odysseia 45 min, kl. 11.15 Teatteri Soittorasia TPO, Teatteri 1, työnimi: ’somekiusaaminen’ 20 min, kl. 12.05 Porvoon kansalaisopiston nuorten ryhmä 2, Voimalla yhdeksän 35 min, kl. 13.10 Teatteri Soittorasia TPO, Teatteri 3, Game of Life 40 min (lunchpaus), kl. 14.45 Tendency KTO, dansföreställning 15 min, kl. 15 Teatteri Soittorasia TPO, Teatterilaboratorio 2, Pieni Tulitikkutyttö 45 min (K12), kl. 16.15 Nuorten teatteri, Porvoon teatterikoulu, Planeettamme maapallo 45min, kl. 17.30 Teatteri Soittorasia TPO, Teatterilaboratorio 1, Teinin salainen päiväkirja 30 min.
Namnen på de föreställningar som går vidare avslöjas kl. 18.30.
Fritt inträde.

ANDRA LÄSER