Ridhuset i Kokon står klart

En långvarig dröm, mycket slit och en hel del beslutsamhet ligger bakom det nya ridhuset i Kokon. Ridskoleföretagaren Pia Vallgren är glad över att kunna erbjuda sina kunder tak över huvudet och fäste under hovarna i vinter.

TORRT OCH VARMT. Ridskoleföretagare Pia Vallgren hjälper sin dotter Bea upp på ponnyn Gwen.
De fyra ryttarna i manegen värmer upp sina hästar inför ridpasset. Det är ljust, tyst och rymligt, och det dammar inte om hovarna.
Det åttio meter långa ridhuset på västra sidan om Lappnäsvägen blev färdigt helt enligt tidtabellen, för fyra veckor sedan. Ridskoleföretagare Pia Vallgren är mer än glad över att manegen nu är ett faktum.
– Nu har vi en plan med en botten som borde hålla för all ridning, på vilken man både kan hoppa också större hinder och träna dressyr på lite svårare nivå, säger Vallgren.
Bottnen i manegen kräver underhåll, liksom för alla ridplaner. Den hålls dammfri genom bevattning, porös och elastisk genom regelbunden sladdning.
Tanken på en egen manege föddes för Vallgrens del så snart hon tagit över ridskolan för nästan fyra år sedan.
– Så snart jag hade fått grepp om verksamheten insåg jag att vi behöver en manege. Sedan dess har den funnits i planerna, säger hon.
Trots att manegen är en dröm som blivit sann har det varit ett jobbigt halvår.
– Jag måste rikta ett tack speciellt till min familj. Det har fått stå ut med mycket och alla har hjälpt där de kunnat, säger Vallgren.
Förutom ett bidrag från NTM-centralen har företagaren finansierat investeringen själv.

Säkerheten först

För att ta sig till manegen måste ryttarna korsa Lappnäsvägen. För att det ska vara tryggt samlas ridgruppen utanför stallet innan de korsar vägen. En av stallets anställda stannar eventuella bilar så att hela gruppen kan gå över vägen på en gång. När lektionen i manegen är slut hämtas ryttarna och samma procedur genomförs åt andra hållet.
– Staden håller på och utarbetar en säkerhetsplan för vägen, fram till den nya fotbollshallen som byggs. Sedan ska den utvidgas också för vägavsnittet förbi ridskolan, berättar Vallgren.
– Jag hoppas på ordentliga chikaner som gör att bilisterna måste sakta ner ordentligt. Det räcker inte med bara ett vägmärke. Det allra bästa med tanke på säkerheten skulle vara blinkande blå ljus, funderar hon.
Under de senaste veckorna har vädret varit relativt bra, men många av ryttarna har ändå redan hunnit rida i manegen.
– Det har inte varit några problem, alla hästarna har varit lugna. Människorna behöver ännu lära sig hur man beter sig i manegen, att man inte ska springa eller skrika så man skrämmer hästarna, säger Vallgren.
article_image index="2"]

Två grupper

Manegen är så stor att man kan hålla två ridlektioner i den samtidigt. Det är också ett krav för ridskolan eftersom man oftast har parallella lektioner.
– En manege gör det möjligt att rida under optimala förhållanden också då vädret är dåligt. Det är också en fråga om säkerhet, att rida på en ridplan som är isig och hal är inte tryggt, säger Vallgren.
Ridhallen är byggd för ridskolans behov, men meningen är att också andra ska kunna utnyttja den.
– Vi samarbetat gärna med föreningar, säger Pia Vallgren.

Mycket på gång

Längs den ena långsidan finns en läktare där man kan följa med undervisningen. Den kommer att vara i full användning senast om en dryg vecka då manegen invigs med pompa och ståt. Tillsammans med föreningen Bravehearts ordnas evenemanget Hevonen Häst 2017 lördagen den 26 och söndagen den 27 augusti. På programmet under lördagen står uppvisningar i olika ridgrenar, i spannkörning och i working equitation, en gren där man utvecklar samspelet mellan häst och ryttare genom att utföra uppgifter. Man kan följa med hoppträningar ledda av Mikael Wahlman och dressyrträningar ledda av Karita Kotikulma.
På stallområdet finns ett område för käpphästar, man kan passa på att rida ponny eller åka kärra och det finns också ett expoområde.
– Nästa alla riskolans hästar deltar, och många av våra ryttare också, säger Pia Vallgren.

Manegen

Över trettio år efter att idén för första gången kastades fram byggs en ridmanege i Kokon.
Byggs av Borgå Ridstall med stöd av NTM-centralen.
Manegen är 80 x 24 meter.
Det tog åtta månader från byggstart tills den var klar.
Borgå Ridstall har ett tjugotal lektionshästar.
Under söndagen ordnas tävlingar i hoppning som också är öppna för allmänheten. Alla intäkter går oavkortade till föreningen Bravehearts verksamhet.
Programmet för evenemanget finns i sin helhet på facebook och på föreningen Bravehearts hemsida, bravehearts.fi. På lördagen börjar programmet i manegen klockan 9. Söndagens tävlingar börjar klockan 10.

ANDRA LÄSER