Hotell med en gnutta lyx välkomnas

Yes, äntligen händer det något.

Oj suck, är det faktiskt ett lyxhotell som Borgå behöver?

Så olika reaktioner fick nyheten om hotellplanerna för Valtimohuset i Borgå. En grupp på sju affärsmän, sex av dem Borgåbor, ska köpa Valtimohuset för 675 000 euro och bygga om det till ett hotell.

Det vinnande anbudet var inte det högsta, men konceptet boutiquehotell gav de högsta poängen. Ett boutiquehotell är, enligt Wikipedia, ett hotell som erbjuder sina gäster känsloupplevelser, atmosfär och livsstil.

De två andra företagarna som var med och tävlade om Valtimohuset hade velat satsa på ett mötes- och kongresshotell, alternativt på lågbudget- och familjehotellverksamhet.

Ett hotell med hög standard, ja gärna med en gnutta lyx också, i centrala Borgå är precis vad staden behöver. Förmånliga mindre hotell och inkvartering med olika standard finns det redan i Borgå.

Visst har vi anrika Haiko gård, men det ligger utanför centrum och har en kundkrets bestående av konferens- och spagäster.

Vad är hotell-lyx för dig? Begreppet lyx när det gäller hotellstandard är relativt. Det handlar om vilka förväntningar man har på sin resa och hotellet. Under ett besök i Barcelona tyckte tolvåriga dottern att det var höjden av lyx när hon kunde bada bubbelbad i badkaret, för mamma var det helt andra saker som gav den där sköna lyxkänslan av att vara på semester.

För någon räcker det att hotellet är rent och prydligt, och förmånligt medan andra är beredda att betala extra för ett centralt läge, språkkunnig personal, rejält tilltaget frukostbord och spakänsla i badrummet.

Ofta är själva hotellboendet en del av upplevelsen, och det är just det som många hotell tar fasta på när man går in för ett boutiquekoncept.

Det finns faktiskt ett gemensamt klassificeringssystem för europeiska hotell, ett önskemål från EU. Finland är inte med men bland annat Sverige och en rad andra europeiska länder, totalt över 40 000 hotell, är med.

Beroende på hur väl hotellen uppfyller kriterierna förses hotellen med mellan en och fem stjärnor. Det handlar om över 270 olika kvalitetskriterier, och lejonparten av kriterierna handlar om helt "normala" krav som ansluter till hygien, utrustning, service och tillgänglighet.

Stjärnornas antal ger värdefull information om hotellets standard, men tidigare gästers omdömen på olika sajter är minst lika viktigt när man gör sitt val.

Borgå lockar de stora skarorna turister främst sommartid. Faktum är att tre-fyra månaders full beläggning inte räcker för att få ett hotell lönsamt om rummen står tomma resten av året. Verksamheten måste rulla på året om, och det innebär att det planerade "lyxhotellet" kommer att kunna erbjuda hotellrum till helt andra, förmånligare, priser under lågsäsongen. Det handlar om efterfrågan och tillgång och så gör hotell runtom i världen.

Det pratas ofta om lyftet som Borgå behöver för att locka turister året om, för att få turisterna att spendera mer pengar och tid här. Borgå har Gamla stan, ett fint restaurangutbud, snart får vi The hotell också.

Delta också i vår enkät om hotellet.

ANDRA LÄSER