Nu talar företagarna bakom Telakka Porvoo Borgå ut om sina planer - och hur det känns

Debatten om en gästhamn och Wilenius båtvarv har väckt starka känslor, speciellt efter att stadsutvecklingsnämnden gav grönt ljus åt Telakka Porvoo Borgå. Glädjande besked, säger man på företaget. En kulturskandal, säger man på föreningen Wilenius båtvarv. Juridiskt korrekt, säger Kristel Pynnönen Andersson, SFP.

Grundarna till Telakka Borgå Borgå, Marella Närkki, Toni Oksanen och Sami Ryynänen har haft svårt att glädjas över att ha vunnit anbudstävlingen då debatten gått het om beslutet och om varvets öde.
Fredrika Lindellfredrika.lindell@ostnyland.fi
19.12.2022 15:49 UPPDATERAD 20.12.2022 07:36
Borgå har haft en gästhamn på önskelistan sedan 2016 och var på vippen att få en redan för några år sedan. Men nu kan det bli verklighet. Då stadsutvecklingsnämnden röstade för Telakka Porvoo Borgås anbud på området väckte beslutet ändå ett ramaskri i medier och på sociala medier. De kritiska rösterna säger att då båtarna försvinner så försvinner också en stor bit av Borgås långa båtvarvshistoria. En röst som inte fått komma till tals ännu  i den offentliga debatten är Telakka Porvoo Borgå. För första gången öppnar företagarna upp för medierna vad deras långvariga, gemensamma dröm om en gästhamn går ut på. Och varför de inte vill, eller kan, kompromissa.

ANDRA LÄSER