På alla helgons dag minns vi våra nära och kära

Alla helgons dag en av de största helgdagarna i Finland och i år firas den på lördag den 5 november.

På alla helgons dag nu på lördag tänds ljusen på begravningsplatser runtom i landet.
03.11.2022 12:41
I Borgå tänder de anhöriga ljus på sina närståendes gravar på Näsebackens begravningsplats på alla helgons dag. För anhöriga som är begravda på annan ort kan ljus tändas vid minneslunden som finns i närheten av Näsebackavägens port. Borgå kyrkliga samfällighet önskar att ljusen och blommorna som först till minneslunden ska vara avsedda för engångsbruk.
Traditionen att gå till gravgården och tända ljus på gravarna började vid andra världskriget. Förutom att vi minns våra kära, påminner dagen oss också om hoppet att ses igen.
Allhelgona syns också i sociala medier. Då man delar sin saknad är den ofta lättare att bära, så människor uppmuntras att ta ett foto på tända ljus och dela det i sociala medier med hashtaggen #jagtänderljus och #allahelgonsdag. På webbplatsen www.evl.fi/sorg finns även stöd för dem som sörjer. Där finns boktips och artiklar som behandlar sorg ur olika synvinklar.
Borgå svenska domkyrkoförsamling ordnar högmässa med parentation, det vill säga ljuständning, i Borgå domkyrka på söndag klockan klockan 12.15. I högmässan medverkar Elefteria Apostolidou, Marina Smeds och Eric-Olof Söderström. I högmässan tänds, med de anhörigas tillstånd, ljus för församlingsmedlemmar som dött sedan föregående alla helgons dag.
Veckan efter allhelgona är en bra tidpunkt att städa undan ljusen och förbereda graven för vintern. På gravgården finns det fem stora avfallskärl som är reserverade för gravljus av plast. Bredvid de här kärlen finns ett insamlingskärl för metall, dit man kan sätta metallocket från gravljuset.

ANDRA LÄSER