Virtualbokstäver ska plantera Borgå i folks Instagram-flöden

Ett Instagram-filter med "Borgå" skrivet med stora, vita bokstäver i snarlik Hollywood-typografi, det är turistbyråns nya giv som ska göra Borgå vida känt. Idén i sig är inte ny.

– Man hittar bokstavsfiltret och instruktionerna för hur det används på Visitporvoos Facebook-sida. Genom att klicka på Porvoo-bokstäverna kommer man åt att välja den svenskspråkiga versionen, säger turistchef Sari Myllynen i Borgå.
Det blev ett ramaskri för några år sedan när turistbyrån föreslog att 1,5 meter höga bokstäver som bildar texten "Porvoo-Borgå" placeras nedanför Näse gård och bli besökarnas selfieplats nummer ett. Hollywood-bokstäverna är kanske de mest kända, men liknande fotografitriggande platser finns också på annat håll.
Till exempel så här kan bokstäverna ta sig ut på torget i Borgå.
Den gången vann den kulturhistoriska miljön över stadens marknadsföringsiver, men nu är bokstäverna tillbaka – i virtuell form.

Turistchef Sari Myllynen, berätta om bokstäverna?

– Det har gått ett tag sedan vi funderade på att placera ut fysiska bokstäver, och samtidigt har tekniken gått framåt. Då fanns det inte de filterlösningar som finns i dag och nu är det enkelt för vem som helst att placera in de tredimensionella bokstäverna i landskapet och ta en bild.
Myllynen ser lösningen som utmärkt. Ingen behöver irritera sig på konkreta bokstavskolosser utplacerade i Gamla stan, dessutom finns bokstavsfiltret både på svenska och på finska vilket gör att "Borgå" får lättare plats när det appliceras på bilden man tagit – på ikoniska Borgåvyer eller på annan valfri plats.

Applicera och publicera

Hur fungerar det i praktiken?

– Vem som helst kan använda bokstavsfiltret som hittas via Visitporvoos Facebook-sida. Genom att klicka på bilden kan man välja den svensk- eller finskspråkiga versionen, det är bra, det blir inte lika långt som Porvoo-Borgå. Där finns också instruktioner för hur man laddar ner filtret och applicerar det på sin Instagram-händelse innan man publicerar sitt inlägg.
Extra roligt tycker Sari Myllynen att Borgå nu kan göra sig känt bland instagrammare var som helst i Finland, eller varför inte i världen.
– Bokstäverna kan placeras på vilken bild som helst. Borgåbor ute på resa kan sprida vetskapen om vår stad och turister på besök i Borgå kan förstå använda filtret och ta lite annorlunda resebilder.
Myllynen är glad över att man på det här sättet hittade en bra lösning för bokstavsidén, en som inte är så platsspecifik och som åtminstone inte i irriterar någon i fysisk form.
– Nu kan man lägga virtualbokstäverna där man vill, och jag hoppas att filtret ska leva länge på Instagram.
Sari Myllynen hoppas att folk hakar på det lekfulla initiativet och är flitiga med att placera ut Borgå i sina flöden.
– Nu ska vi aktivt lyfta Borgås profil.
ANDRA LÄSER