Östnyländskt sommarprat om människans godhet

Sabine Forsblom, Jessica Stolzmann, Barbro Teir och Robert Helenius bland årets sommarpratare.

RADIOPRAT. Sabine Forsbloms sommarpratar om det som händer i samhället här hemma och ute i Europa just nu.

För elfte sommaren i rad talar fyrtio olika personer i en timme om saker som ligger dem nära hjärtat, som upptar deras tankar, som de blir berörda av eller engagerar sig i. Bland sommarpratarna finns flera östnylänningar. Författaren Sabine Forsblom från Borgå sommarpratar den 8 juli.

– Det var ett konstigt sommarprat att göra. Jag tackade ja eftersom jag längtade efter att få jobba med radio igen, utan att alls veta vad jag skulle tala om. När jag satte mig ner för att jobba var ämnet trots allt självklart: Jag måste prata om det som händer i samhället här hemma och ute i Europa just nu. Sommarpratet kom att handla om personliga, djupt rotade rädslor som väckts till liv. Det handlar också om hur orden plötsligt fråntas sin betydelse när rasism inte längre kallas rasism och när ministrar kan uttala sig med breda leenden och tunn evidens. Jag sommarpratade också för många år sedan och talade då om resor och människans godhet. Den vill jag fortfarande tro på.

Övriga sommarpratare är kulturpersoner, idrottare, politiker, forskare, företagare, ekonomer, författare, journalister. Vi har en kock och en egyptolog på listan i år, men också konstnärer och en dirigent. Det är hur som helst viktigt att komma ihåg att sommarpratarna själva väljer vad de talar om, säger projektledaren Heidi Grandell-Sonck och avslöjar att valen kan vara helt överraskande.

Är det svårt att få människor som aldrig gjort ett radioprogram på en timme att ställa upp och berätta något personligt?

– Nej, det blir lättare varje år. Jag tror att de som tidigare år har hört programmen och har något att berätta känner sig trygga i att tacka ja. Man behöver ju inte vända in och ut på sig själv i ett sommarprat, men gärna vara personlig, och det kan man vara på flera olika sätt, säger Grandell-Sonck.

Yle Radio Vega vardagar kl. 10.03 och kl. 18.03 under tiden 27 juni – 19 augusti.

Vegas östnyländska sommarpratare

30.6 Jessica Stolzmann, utrikesredaktör.

8.7 Sabine Forsblom, författare.

20.7 Robert Helenius, tungviktsboxare.

10.8 Barbro Teir, tidigare vd för KSF Media.