Borgåföretag levererade 14-meters forskningsbåt till Svalbard

Kewatec har byggt en forskningsbåt som ska röra sig i väldigt arktiska trakter.

Kewatec har levererat en 14 meter lång arbets- och forskningsbåt till Svalbard.
Östnyland
13.05.2022 13:28
Kewatec har levererat en 14 meter lång arbets- och forskningsbåt till Svalbard, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.
Serecraft S14, som modellen kallas, transporterades först från Borgå på landsväg till Nordnorge i Tromsø, varifrån transporten fortsatte med sjöfrakt till Longyearbyen på Svalbard. Båten kommer att användas för arbete och forskning vid världens nordligaste universitet, The University Centre in Svalbard (UNIS).
Leveransen har skett tillsammans med det norska dotterbolaget Martec AS.
Serecraft S14 är 14,1 meter lång och 4,2 meter bred och har två Yanmar-motorer på 509 hästkrafter vardera. Båten är döpt efter forskaren Hanna Resvoll, som var den första kvinnliga arktiska forskaren på Svalbard, året 1907. Hanna Resvoll var också en pionjär inom miljöskydd och var Norges första miljöaktivist.
– Detta är den andra båten Martec levererar till Svalbard. Tidigare har vi levererat en patrullbåt till Sysselmästaren på Svalbard (2019), säger Gisle Johnsen, vd på Martec, i pressmeddelandet.
Träning och förberedelser för isförhållanden och det arktiska klimatet pågår. Förutsättningarna har varit goda för att testa båten. Temperaturen har legat mellan minus 7 och minus 18 grader och vågorna har varit uppe i högst 3 meter.
– Vi har kunnat testa och konstatera att köregenskaperna och värmesystemen fungerar, säger Markus Magnusson, projektledare på Kewatec.
– Letar du efter ett intressant resmål kan jag varmt rekommendera en resa till Svalbard, tillägger han.