"Det är en fin hobby att spela tillsammans" – Yrjö Länsirinne firar jämna år i musikens tecken

Borgå orkesterförenings mångåriga dirigent Yrjö Länsirinne fyller 80 år och firar med en tonsättarkonsert i Keskuskoulus festsal. Det blir en musikalisk matiné med inbjudna gäster.

JUBELKONSERT. Dirigenten och tonsättaren Yrjö Länsirinne fyller 80 år den 11 februari och firar med en tonsättarkonsert. Konserten hålls i Keskuskoulus festsal lördagen den 8 februari.
29.01.2020 11:20
– Jag fyller 80 år i februari och bestämde mig för att ordna en tonsättarkonsert. Med ålderns rätt blev jag orolig för hur jag ska hinna genomföra alla tokigheter som jag har planerat i mitt liv, och nu blev det så här, säger director musices Yrjö Länsirinne.
Länsirinne är bekant från många musikaliska sammanhang i Östnyland, inte minst sedan han 2001 tog över som dirigent för Borgå orkesterförening. Den anrika amatörsymfoniorkestern grundades 1935, och som dirigent har Yrjö Länsirinne förvaltat orkesterns musikaliska traditioner samt hållit handen över föreningens digra notarkiv.
I arkivgömmorna kan man bland annat hitta noterna till stycken komponerade av lokala kompositörer som Gabriel Linsén, Carl Borenius och G. Waldemar Lönnroos, vars marsch Vår hembygd ofta spelas i lokala sammanhang.
Jag fyller 80 år i februari och bestämde mig för att ordna en tonsättarkonsert.

Mångsidig tonsättare

Eventuellt är det här som även Yrjö Länsirinnes digra musikaliska produktion sent omsider kommer att landa, men före det har allmänheten en chans att lyssna till hans tonsättningar i samband med födelsedagskonserten den 8 februari.
– Det är mina stycken som framförs och publiken kommer till exempel att få höra flera instrumentala solon, säger han.
Det som alla kanske inte känner till är att orkesterföreningens dirigent har många andra strängar på sin lyra. Under de senaste åren har han också dirigerat blandade kören Laulavaiset, föreningen Karjala-seuras kör Nakoma – ordet betyder vän på karelsk dialekt – samt instrumentalensemblerna Iltatähti och anrika Wiipurin Soitannollinen Kerho, grundad 1929.

Mångsidig repertoar

Många av Länsirinnes tonsättningar har kommit till i samarbete med koristerna och musikerna. På repertoaren hittas till exempel Rakas pihakoivu med text av Anna Mari Kaskinen, Korpiselän matka med text av Sirkka-Liisa Grönroos, Syksyllä med text av Martti Korpilahti och Tiukulaulu med text av Aale Tynni.
Konserten omfattar också några stycken som Yrjö Länsirinne inte bara tonsatt utan också skrivit texten till, till exempel Hapanlohko och Onpahanvaanlampi.
INSTRUMENT. Yrjö Länsrinne har dirigerat anrika Borgå orkesterförening sedan 2001, men är också känd som tonsättare och violinist.
Medverkar i jubelmatinén gör även en stråkvartett från Borgå orkesterförening samt Östnylands Brages spelmanslag som tillsammans med violinisten Sebastian Bojers bland annat bjuder upp till schottis. Det är ett sätt för Länsrinne att uppmärksamma de lokala musiktraditionerna, och inte minst Klas "Örnöga" Gustafsson som grundade Östnylands Brage och som länge var ordförande för Borgå orkesterförening.

Fin hobby

– Det är en fin hobby att spela tillsammans, och jag hoppas att vi alla kan se till att orkesterföreningen också i fortsättningen är "vår orkester", säger Yrjö Länsirinne som förutom taktpinnen även trakterar violinstråken.
Det är en fin hobby att spela tillsammans.
Födelsedagskonserten hålls i Keskuskoulus festsal och på sätt och vis kan man se det som att cirkeln sluts: det är trots allt skolan där Länsirinne var musiklärare i många år.
Tilläggas kan att festpubliken kommer att få ett smakprov på scenmusik som han tonsatt. Sammanlagt skrev han musiken till sju skolmusikaler där Maijaliisa Dieckmann skrev librettot till alla utom en.
– Jag hoppas att jag ska få många födelsedagspresenter – det vill säga åhörare till konserten, säger Yrjö Länsirinne.
Den tvådelade tonsättarkonserten ordnas lördagen den 8 februari kl. 14 i Keskuskoulu i Borgå. Fritt inträde och kaffeservering.

ANDRA LÄSER