Teatergruppen Red Nose Company levererar nu på svenska

Teatergruppen Red Nose Company har blivit känt för sina klassikertolkningar. I sina verk kombinerar skådespelarduon Timo Ruuskanen – Tuukka Vasama musikteater, litteratur och ståuppkomik. Gruppen spelar runtom hela Finland och har repertoar för folk i alla åldrar.

KUL DUO. Red Nose Company satsar på en flerspråkig framtid. I maj har den tvåspråkiga föreställningen Kejsarens nya kläder premiär på Lilla Villan i Nickby.
ÖN
07.05.2019 16:30
I år har Red Nose Company börjat utveckla flerspråkigheten i sin verksamhet. Den populära familjeföreställningen Keisarin uudet vaatteet (Kejsarens nya kläder) visas i maj för första gången som en version där man kombinerar finska och svenska.
– Jag lever mitt liv fullständigt på två språk, berättar Borgåbon Tuukka Vasama. Jag pratar svenska med frun och finska med barnen, och de flesta familjesammanhangen går ut på två språk. Därför finner jag det både naturligt och ytterst viktigt att ordna evenemang där språkgrupperna möts, säger han i ett pressmeddelande.
Premiären för den flerspråkiga versionen av Kejsarens nya kläder är den 11 maj på kulturhuset Lilla Villan.
– Sibbo är ett perfekt ställe för premiären, för att det finns gott om folk i båda språkgrupperna, säger Vasama.
Föreställningen Kejsarens nya kläder har väckt uppskattning både bland kritiker och hos publiken, och den är vald till flera barnteaterfestivaler. I maj spelas föreställningen vid Oulun lastenteatterifestivaali och vid Kuulas-festivalen i Kuusankoski. medan det blir utlandspremiär i september då föreställningen är bjuden till Assitej-festivalen i Kristiansand.
– I Norge spelar vi för norska barn och internationella teaterdelegater, så vi får väl lägga till repliker på norska och engelska, säger Tuukka Vasama.
Red Nose Company håller på utveckla sin internationella verksamhet och i framtiden kommer gruppen att spela på finska, svenska, engelska och spanska.
Pjäsen Kejsarens nya kläder lämpar sig för alla i åldern 6–100 år. Föreställningen räcker cirka 1 timme.

Kejsarens nya kläder

Red Nose Company sätter upp den första flerspråkiga föreställningen av Kejsarens nya kläder på Lilla Villan i Nickby lördagen den 11 maj klockan 13.
Föreställningen baserar sig på H.C. Andersens klassiska saga, för adaption och regi står Timo Ruuskanen och Tuukka Vasama som också står på scenen.
Svensk bearbetning av Marielle Eklund-Vasama, Tuukka Vasama och Timo Ruuskanen.
För ljuset står Jere Kolehmainen.
Före mera information se www.rednose.fi.

ANDRA LÄSER